Hvordan velge riktig språk på skolen

Skrevet av

Skrevet av Emma Eriksson

7/9/2020

Når du begynner på ungdomsskolen kan det være vanskelig å vite hvilket fremmedspråk du skal velge. Uansett hvilket du velger, vil du få spennende muligheter og en bedre forståelse av kulturen der språket snakkes. Likevel kan det være lurt å tenke seg godt om før du velger språk slik at du velger det du vil få mest bruk for senere. Vi har her skrevet litt om fransk, spansk og tysk for å gjøre valget litt enklere for deg!

Våre personlige lærere er klare for å hjelpe i språkfagene. Book en gratis kartleggingstime her.

Fremmedspråk gir muligheter!

I en verden der vi hele tiden knyttes tettere sammen blir språk stadig viktigere. Norge er et lite språk- og kulturområde, og hvis vi vil ha kontakt og samarbeide med folk utenfor våre landegrenser, trenger vi språkkompetanse. Det er lett å tenke at engelsk er godt nok, men ikke alle prater engelsk i verden, og det å kunne flere språk gir nye muligheter. Her har vi tatt utgangspunkt i fransk, spansk og tysk, men mange skoler tilbyr også andre fremmedspråk som italiensk og mandarin. Disse kan også være utrolig spennende, og behøver ikke nødvendigvis være vanskeligere å lære seg. Likevel er fransk, tysk og spansk internasjonale språk med mye historie, og du vil garantert møte disse mye senere i livet.

Bilde av Spania om sommeren

Spansk

Spansk har på kort tid rukket å bli det mest populære fremmedspråket. Dette er kanskje ikke så rart med tanke på at spansk er et av de store verdensspråkene og er morsmålet til rundt 400 millioner mennesker! Språket brukes i Spania i tillegg til i flere land i Sør-Amerika, og her kan det ofte være vanskelig å kommunisere effektivt på engelsk. Spansk er også et viktig kulturspråk og et språk som stadig vokser i popularitet og innflytelse. Vi hører mye spansk i hverdagen nå, for eksempel i den kjente serien La Casa de Papel (papirhuset) og i latinamerikansk musikk. Synes du det virker spennende å reise rundt i Sør-Amerika eller Spania? Da burde du definitivt velge spansk.

Bilde av Tysk elveby

Tysk

Tysk har tradisjonelt vært det mest valgte fremmedspråket. Det er over 100 millioner som har tysk som morsmål og tysk er dermed det språket som flest mennesker i Europa har som morsmål. Det kan også lønne seg å lære tysk fordi Norge og Tyskland har mye til felles, og ofte jobber sammen i økonomiske og politiske sammenhenger. Det kan derfor komme godt med i arbeidslivet. Er du interessert i tysk kultur og historie er tysk det rette språket for deg. Videre har Tyskland og andre tysktalende land mange spennende feriedestinasjoner som Berlin, Munchen, Zurich og St Anton. En viktig fordel med å velge tysk er at norsk og tysk begge er germanske språk, altså er det mange tyske ord som ligner på de norske. Samtidig er tysk kjent for å ha en krevende grammatikk som gjør at det er mye som må pugges.

Bilde av Eiffel-tårnet i solskinn

Fransk

Det er i dag over 220 millioner fransktalende spredt over hele verden. Fransk er faktisk det eneste språket i tillegg til engelsk som snakkes på 5 kontinenter! Det franske språket er også offisielt språk i flere internasjonale sammenhenger som FN, EU og NATO. Drømmer du om å spise croissanter og makroner i Paris? Eller er du kanskje spesielt interessert i kunst, mote eller mat? Da kan fransk være språket for deg. Det er også fordelaktig å lære fransk hvis du ønsker å jobbe i store internasjonale organisasjoner. Fransk er også et svært vakkert språk. Uttalen kan være krevende, men når du først behersker det er det lite som høres bedre ut.

Kristoffer fikk 5 i fransk med hjelp av sin personlige lærer og kom inn på drømmeskolen. Les om han her!

Følg magefølelsen

Det er mange fordeler og ulemper med disse tre språkene utover hva denne artikkelen dekker, og sannsynligvis har du familie og venner med sterke mening om hva som er best/enklest å lære. Men det er viktig å følge magefølelsen og huske på at det er du selv som skal lese, pugge og bruke språket du velger. Hva virker mest spennende? Hva vil du bruke språket til? 

Lykke til med skolestarten!

Ønsker dere hjelp med fremmedspråk eller andre fag? Prøv en uforpliktende kostnadsfri time med en personlig lærer.