Når barna ikke vil gjøre leksene

Skrevet av

Emma Eriksson

Skrevet av Emma Eriksson

4/21/2021

Lekser er en kilde til frustrasjon for mange barn, og det kan være vanskelig å løse en dårlig dynamikk om den først er oppstått. Hvordan skaper man en god lekseøkt og hvordan takler man det når barna låser seg helt?

Legg til rette for læring

Å ha en god rutine for lekselesingen hjelper dere med å unngå krangling, leie barn og store følelser. Gi barna forutsigbarhet for arbeidsøkten deres, på samme måte som du har faste arbeidstimer og forventninger til hva som skal skje da. Sørg også for at de har et godt organisert arbeidsområde uten forstyrrende elementer og at de har fått litt energipåfyll før dere starter. Skjermavhengighet rammer foreldre like mye som unge, men ikke fall for fristelsen ved å ha mobilen tilgjengelig "i tilfelle" dere trenger kalkulatoren eller noen skulle ringe. En uforstyrret arbeidsøkt er den mest effektive.

Er det mye stoff dere skal gjennom i lekseøkten, husk å legge inn gode pauser for barna. For eksempel kan dere jobbe 45 minutter og hvile i 15 minutter, eller kjøre enda hyppigere, kortere runder. Da jobber dere samtidig med god studieteknikk, noe barna driver for lite med på skolen men som blir essensielt ettersom de blir eldre studenter!

Et siste element dere bør inkludere i lekselesingen er mål for øktene. Tydelige mål er motiverende og engasjerende, og mestringsfølelsen når man er ferdig blir enda større. Et godt mål er oppnåelig, men ikke gjort uten innsats. Dere kan gjerne dele opp et større mål i mindre delmål og dermed kjenne på mestringsfølelsen mange ganger i løpet av økten. Med dette fokuset avdekker dere også hvor mye barnet kan, hva som er spesielt vanskelig og om dere kanskje bør utforske nye læringsmåter.

Slik oppfordrer du barna dine til å sette seg mål og jobbe for dem

Vær en motivator når barna er lei

Havner dere i en situasjon der leksene utløser frustrasjon og barna låser seg helt er det lett å gi opp som forelder. Det er kjempevanskelig å skulle pushe noen som ikke vil mer. Du kjenner ditt barn best og vet når det ikke er mer å hente, og når dere bare bør utsette økten. Men det er noen ting du kan prøve dersom du tenker det er en mulighet for å snu stemningen.

Sørg for at du beholder en god holdning selv om barnet ditt er lei. Oppmuntre dem til å komme seg gjennom økten, ros de masse når de får til noe. Ingen mestring er for liten, her er målet å få til noe slik at barnet ditt sitter igjen med en positiv følelse etter leksene. Dette arbeidet føles kanskje meningsløst for dem akkurat nå, men du bør likevel ha en positiv innstilling til leksene. Det er ikke arbeidet som er fienden deres, og de er nødt til å gjøre mange flere lekser i fremtiden. Ikke legg til rette for at de skal ha en negativ holdning til lekser, det gjør bare jobben din vanskeligere.

Hvis barnet ditt ofte blir overveldet av leksene kan du prøve å spre mengden ut over flere dager og lage en lekseplan for dem som er enklere å forholde seg til enn den de får av læreren sin. Husk at små delmål også gir mestringsfølelse, så om dere mestrer noe er det helt topp!

Blir det ofte skippertak før prøver? Unngå det med disse triksene

Learnlink-forbilde Rebekka deler sine tips til hvordan hun snur en kjip arbeidsøkt med elevene sine

Søstrene Tone og Lene bruker Learnlink for å mestre matten, og det har gjort mye for selvtilliten! Les om deres erfaring her.