Triksene for å mestre muntlige presentasjoner

Skrevet av

Skrevet av Emma Eriksson

9/3/2020

Muntlige presentasjoner kan være skummelt, men du tjener mye på gode forberedelser. Slik gjør du opplevelsen trygg for deg selv og spennende for publikum.

Våre personlige lærere er klare for å hjelpe i alle fag. Les mer om vår nettundervisning her.

Et elsk-hat forhold

Fremføringer foran klassen – noen elsker det, andre hater det. Det er fort gjort å tenke at en presentasjon er mindre jobb enn en prøve og utsette arbeidet litt for lenge. Man velger en fargerik utforming, slenger inn noe fakta på et par lysbilder og tenker at resten ordner seg når man holder presentasjonen. Men det gjør det sjeldent. Nøkkelen til å holde en god presentasjon ligger i forberedelsene, og med riktig innsats vil selve fremføringen føles mye tryggere, tydeligere og smidigere.

Vit hva du skal si

Det kan være fristende å ha et manus å lene seg på for å ikke glemme å si noe viktig. Noen løser dette ved å skrive en lang tekst, printe den ut og lese rett fra arket, andre fyller presentasjonen med lange utfyllende setninger. Gjør du sistnevnte er det jo egentlig ikke nødvendig at du står der, publikum kan lese alt selv. Gjør du førstnevnte mister du fort kontakten med publikum. Ideelt sett bør presentasjonen din ha relevante stikkord eller korte setninger, og som manus bør du ha andre korte hjelpesetninger. Et tips er å skrive et utfyllende manus først, og så redusere dette til stikkord og et kort notat. En Powerpoint er et hjelpemiddel, ikke en krykke!

Anders lå an til å stryke i matte, og tok derfor kontakt med Learnlink. Det skulle gi resultater.

Gjør det visuelt spennende

Nå som du har slettet de unødvendig lange setningene er det plass til nyttige bilder, diagrammer og grafer. Det vil gjøre presentasjonen din langt mer interessant for publikum og gi den en faktisk funksjon. Du kunne jo fint ha sagt det du skal uten å ha tekst på skjermen bak deg, men visuelle hjelpemidler kan utvide og støtte opp det du prater om. Forklar gjerne hva bildene/diagrammene/grafene viser og hvorfor det er viktig.

Learnlink-tips-muntlige-presentasjoner
Det er viktig å forberede seg godt til muntlige presentasjoner.

Ro ned nervene – øv!

Å bli litt engstelig før og under en presentasjon er helt vanlig og leder gjerne til at man utsetter forarbeidet. Men det er en midlertidig løsning, og prestasjonsangsten blir langt mindre om man har forberedt seg godt. Når du vet hva du skal si og har laget ferdig presentasjonen er det på tide å øve! Øv på manus og notater, øv på tidsbruk og øv på å snakke høyt, tydelig og rolig. Spør gjerne om en forelder, søsken eller venn kan høre på deg presentere, eller øv høyt for deg selv foran et usynlig publikum.

Vet du ikke hva du vil etter videregående? Her er grunnene til å gjøre ditt beste uansett.

Det lille ekstra

I alle vurderingssituasjoner er det et pluss å kunne drøfte og stille seg kritisk til stoffet, spesielt når det er ditt eget arbeid! En god måte å få frem dette på i en presentasjon er ved å stille spørsmål til det du har funnet. Du trenger ikke nødvendigvis å svare på disse, men det viser at du faktisk har satt deg inn i temaet og er klar over hvilke motstridende holdninger som finnes. Du kan for eksempel spørre deg selv hvordan dette temaet påvirket samtiden, samfunnet etc. og i realfag kan du trekke frem andre/eldre teorier. Trikset er å vise at du er nysgjerrig og ikke sitter på alle svarene – men at du samtidig har stålkontroll på temaet for oppgaven.

Bruk tid på forberedelsene til muntlige presentasjoner, så vil du kanskje etterhvert merke at det faktisk er ganske gøy! Lykke til!

Vanskelig å finne frem til gode læringsressurser på nett? Disse anbefaler vi.