Undervisning

February 8, 2024

Bør du velge T-matte eller P-matte?

Når du begynner på videregående skole blir du med ett stilt foran flere valg som skal bestemme fremtiden din. Et av de viktigste er om du skal ha T-matte eller P-matte. Denne guiden er laget for deg som trenger veiledning til å velge riktig matematikk på videregående!

Hvorfor har valg av matte noe å si?

På videregående vil du få muligheten til å velge mellom mange fag. Noen valg har ikke så mye å si for videre studier eller jobb, mens andre har det. Valg av matematikk er et av de sistnevnte - flere studier krever en viss matematisk kompetanse, og det kan være kjipt å måtte ta opp disse når du egentlig er ferdig på skolen. I tillegg har valget du tar nå, konsekvenser for hvilke fag du har mulighet til å ta på både vg2 og vg3. Samtidig er matte et av fagene mange sliter med. Om du velger et mattefag som er langt over ditt nivå, vil du ende opp med å bruke veldig mye tid på dette ene faget. Dette vil da gå utover de andre fagene du har, og til slutt kan du bli så lei at du gir opp matten også. Derfor er det ingen vits å velge et vanskelig fag om du ikke trenger det.

Kort og godt om forskjellene

Hva skal du velge? Det korte svaret er at T-matte er mest krevende, og gir flest muligheter når du skal studere. Velger du T-matte, har du alle valgmuligheter åpne. Det skal likevel nevnes at dette faget er en god del vanskeligere enn matten i tiendeklasse. P-matte bygger videre på det du lærte i tiende. Dette faget går bra for de fleste, og passer for deg som allerede syntes det var vanskelig med matte på ungdomsskolen. Men du må huske at P-matte ikke gir de samme mulighetene som T-matte. Du vil f.eks. få reduserte muligheter innenfor realfagsstudier. Du kan finne mer informasjon om vgs-matematikk hos vilbli.no. Ønsker du å ta T-matte for å få kompetansen, men er bekymret for å bestå? Få tilpasset undervisning av en av våre personlige lærere!

Hva er T-matte?

T-en i T-matte står for “teoretisk”. Som nevnt over, passer matematikk 1T best for deg som var ganske stødig i matematikk på ungdomsskolen. Faget er for mange krevende, og setter større krav til at du skal tenke selv enn de de gjorde i 10. klasse. I tillegg beveger du deg så vidt innpå et av matematikkens mer avanserte, men også svært nyttige, emner: funksjonsanalyse og kalkulus. Det gir mange muligheter, men gjør også at du må jobbe mer enn tidligere. T-matte gir deg muligheten til å velge enten R1 (Realfag) eller S1 (Samfunnsfaglig) når du kommer til VG2. Om en velger T-mate kommer det ofte av at der er en utdanning som krever det. Hva ønsker du å arbeide med? Sjekk opp om studiet krever vanlig eller spesiell studiekompetanse. Om studiet ønsker spesiell studiekompetanse er T-matte veien å gå!

Hva er P-matte?

P-en i P-matte står for “praktisk”. Matematikk 1P passer for deg som syntes at matten på ungdomsskolen hadde nok utfordringer, og ønsker å fortsette på samme nivå. Faget er mindre krevende enn 1T, og bygger videre på prinsippene som du lærte i 10. klasse. P-matte er for mange en god anledning til å føle mer mestring, og mange synes endelig det er gøy å jobbe med matte igjen! De fleste som tar yrkesfag, tar automatisk 1P. Det er fordi de velger en utdanning der de ikke trenger dyp forståelse innenfor matematikk. Dersom du vet hva du skal bli, og det er et yrke som ikke krever mye matte, kan du trygt velge P-matte.

Valget av mattefag påvirker realfagspoengene!

Det er også viktig å ta hensyn til ekstrapoengene man kan få med enkelte mattefag - såkalte realfagspoeng. Ett realfagspoeng betyr at karaktersnittet ditt går opp med 0,1. For eksempel vil en elev med 4.1 i snitt og ett realfagspoeng ha karaktersnitt 4.2 på vitnemålet. Om en går P-matte får en ingen realfagspoeng, men om en går T-matte kan en få opptil 1,5 poeng. T-matte sammen med S-matte gir 1 poeng, mens T-matte sammen med R-matte gir 1,5 poeng.

Så hva bør jeg velge? Om du ønsker deg en utfordring, skal gå en utdanning som krever det eller har hatt god kontroll på matematikken fra ungdomsskolen er teoretisk matte et trygt valg. Om du trenger en retning som er mer praktisk, og ikke trenger spesiell mattekompetanse for å komme inn på studiet er praktisk matte veien å gå. Trenger du en ekstra dytt for å komme i gang med videregående-matten? Prøv nettundervisning med en personlig lærer!

Forfattet av

Emma Eriksson

Content Manager
Kontakt teamet

Bidragsgivere

Lise Mari Roaldsnes-Sæther
Undervisningsansvarlig

Ønsker du å bli kontaktet av oss?

Vi tar kontakt så fort vi kan 🙌

Har dere spørsmål?
Send de til support@learnlink.no 😊
Oops! Noe gikk galt.

Ønsker du å bli kontaktet av oss?

Vi tar kontakt så fort vi kan 🙌

Har dere spørsmål?
Send de til support@learnlink.no 😊
Oops! Noe gikk galt.

Ønsker du å bli kontaktet av oss?

Vi tar kontakt så fort vi kan 🙌

Har dere spørsmål?
Send de til support@learnlink.no 😊
Oops! Noe gikk galt.

Ikke gå glipp av disse sakene:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få tilgang på våre introduksjonskurs, gratis!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.