Når barna alltid ender opp med skippertak

Skrevet av

Emma Eriksson

Skrevet av Emma Eriksson

8/31/2020

Blir det skippertak rett før prøven igjen? Her er tipsene du kan gi barna som redder dem selv om det er kort tid igjen til prøve eller eksamen, og hvordan dere unngår det neste gang.

Få en nøye utvalgt personlig lærer til å undervise barna. Les mer her.

1. Få oversikt

Start med å få oversikt over hva du må kunne. Hva er pensum til prøven og hva har dere gått gjennom i timen av relevant stoff? Det kan være lurt å starte med å lese notater fra timen og bla raskt gjennom sidene i boken som er pensum. Prøv også å tenke på om det er noe du allerede har kontroll på eller som er spesielt vanskelig. Når du har samlet alt av stoff og kompetansemål kan det føles litt overveldende, men ikke fortvil - du skal luke ut det viktigste og ikke ta deg tid til alt.

2. Les sammendrag

Mange lærebøker har sammendrag etter hvert kapittel. Disse er smarte for å se hva som er det mest sentrale. Ofte kan du også finne gode sammendrag på nettet, eller oppsummeringsfilmer på for eksempel Youtube eller Khan Academy. I fag som norsk og engelsk kan du lese gjennom gamle eksamensbesvarelser som du finner på nett, eller dine egne tidligere tekster og tilbakemeldinger på disse.

3. Bruk studieteknikk

For å få maksimalt ut av lesingen må du bruke effektive studieteknikker. Dette tvinger deg til å konsentrere deg om lesingen og gir deg notater som kan være gode å lese på rett før prøven. En sikker vinner er å skrive stikkord utifra det du har lest. Da får du knagger å henge masse informasjon på etterhvert som du leser. Liker du å lære mer visuelt er tankekart et fint alternativ.

Les mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om kodekursLes mer om kodekursLes mer om kodekurs

4. Snakk om stoffet

Det å snakke om stoffet enten med noen andre eller høyt for deg selv er en smart måte å forsikre deg om at du faktisk skjønner det du skal lære. Når du selv må formulere det muntlig, finner du raskt ut om du faktisk har forstått det eller ikke. Du har ikke forstått noe før du kan forklare det enkelt til andre. Å finne gode måter å forklare fagstoff for andre på er i tillegg en god måte å lære på. Er det noe du ikke har forstått, er det kanskje noen andre i klassen som har det? Bruk hverandre og dann gjerne kollokvier der dere jobber aktivt med faget, slik som studenter gjør.

5. Fokuser på det viktigste

Når det er kort tid igjen til prøven bør du skrive en liste over det du fortsatt ikke har lært deg. Fokuser på dette den siste tiden og stryk ut etterhvert som du får kontroll.

Ikke utsett deg selv for skippertak igjen!

Selv om det gikk bra denne gangen er ikke skippertak noe å anbefale. Det er unødvendig stressende og lite effektivt, og barna sitter igjen med minimalt med ny kunnskap, og det blir vanskeligere å lære seg neste runde med stoff. Oppfordre dem til å heller jobbe med å etablere gode rutiner og teknikker, så får de faktisk noe ut av alle timene de uansett må bruke på skolen! Om skippertakene bunner i at de faktisk synes det er vanskelig å jobbe på egenhånd er Learnlinks personlige lærere klare for å hjelpe, og godt kjent med utfordringen. Les mer om oss her.