Logg inn

- Derfor gikk jeg fra verdensmester til student

 • Skrevet av Ingrid Holtan Søbstad

Oskar er 22 år, har verdens høyeste registrerte oksygenopptak og er verdensmester i junior temposykling. Etter videregående på NTG Lillehammer der han drev med landeveissykling satset han fulltid og syklet for team Joker, men la syklingen på hylla etter et år til fordel for studier. Først et årsstudium i psykologi, og nå går han andre året på NTNU i Trondheim der han studerer ingeniørvitenskap og IKT, og digger frivillige verv og en god stjernehimmel.

Hvordan synes du studenttilværelsen har vært så langt?

Utrolig bra! Første året var et komme-i-gang-år da jeg lærte litt studieteknikker og ble kjent med byen. I starten var det litt uvant og vanskelig å komme inn i studiene, men etter jeg ble med i UKA på våren boostet det tilværelsen.

Les mer …

8 tips for en perfekt presentasjon

 • Skrevet av Linnea Marie Scharff

Å holde en presentasjon kan være både vanskelig og skummelt. Selv er jeg én av dem som ikke er spesielt glad i presset og oppmerksomheten ved å holde en presentasjon, men har funnet disse tipsene til stor hjelp.

Les mer …

9 gode og sunne lunsjer i matboks

 • Skrevet av Ingrid Holtan Søbstad


Matpakke trenger ikke bety kjedelige brødskiver eller dyr mat fra skolekantinen. Det skal ikke så mye til å lage god, sunn og økonomisk matpakke å ha med seg på skolen. Her er 9 forslag til lunsj eller middag du kan ha i matboksen, og som kanskje kan være alternativer til å knaske i seg en hel boks pepperkaker og 3 for 2-skoleboller.

Kjøleskapsgrøt

Dette er den trendy vennen til den kjedelige havregrøten. Kjøleskapsgrøten lager seg selv over natten og er instagramkjendis på lik linje med Kardashians.

Les mer …

8 tips til å komme seg på trening i eksamenstiden

 • Skrevet av Ingrid Holtan Søbstad

Ifølge Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) halveres antallet besøkende på treningssentrene i eksamensperioden. For ja - eksamenstid er synonymt med stressede studenter. Mange kjenner på at døgnet består av for få timer, og pensum består av for mange sider. Hverdagen glir over i en syklus der man står opp tidlig, leser til det svir i øynene, går hjem, lager matpakker nok til å overleve en naturkatastrofe, før man ser seg nødt til å legge seg, kun for å få en litt for kort natts søvn. Fysisk aktivitet er ofte det første som må vike for lesesalen, for trening passer da ikke inn i dette regimet. Eller?

Les mer …

Lanserer Learnlink for studenter

 • Skrevet av Jonas Hyllseth Ryen

Hvis du går på videregående eller ungdomsskolen, er det mange muligheter for å få tilpasset hjelp med skolearbeidet. Men med en gang du er på universitetet, er du litt på egenhånd - det er lagt opp til at du skal greie alt selv. Gjennom semesteret lærer du fra forelesere og studentassistenter, og den ordningen er veldig god. Men i eksamensperioden - når det virkelig gjelder - sitter du der alene. Resultatet blir at du kan sitte i timesvis med oppgaver som kunne vært forklart i løpet av noen få minutter.

Hvorfor skal du slite hardt og lenge, når en student fra årskullet over sitter rett bortenfor med en enkel forklaring? Ville det ikke vært bedre at alle hjalp alle til mer effektiv læring? Det er dette som er tanken når vi nå lanserer Learnlink for NTNU.

Les mer …

Mine beste tips for VGS

 • Skrevet av Ingrid Holtan Søbstad

Navn: Madeleine Kiær
Alder: 18
Hjemsted: Høvik, Bærum
Går i 2. klasse på Valler videregående skole

Hei Madde! Du går jo i andre klasse på videregående. Hvordan går det?

Vgs vil jeg si går ganske greit. Til forskjell fra VG1 har vi nå flere valgfag vi har valgt selv. Dette gjør det mer motiverende å følge med i timene fordi du lærer om det du faktisk har interesse av. Derimot er det mye jobbing, og det er ikke bare bare å komme gjennom skolehverdagen med gode karakterer.

Les mer …

Slik ble jeg klar for studentlivet

 • Skrevet av Ingrid Holtan Søbstad

Jeg synes Sara Scott er en superdame. Kanskje litt subjektivt i og med at hun er en av mine beste venninner, men hun er faktisk en superdame. Sara går tredje året på Bioteknologi master på NTNU, får gode karakterer, spiller på Lacrosselaget, er kjempe sosial, reiser mye og har kjæreste. Og så har hun en blomstrende modellkarriere. Det er vel på sin plass å høre om hun har noen livstips til resten av oss.

Hei Sara! Nå er du snart halvveis i studiene, hvordan har studenttilværelsen vært så langt?

Det har vært overraskende bra! Veldig annerledes enn hvordan man lever når man bor hjemme med foreldre. Krevende og mye mer ansvar. Men veldig gøy!

Les mer …

Slik takler du høstmørket

 • Skrevet av Ingrid Holtan Søbstad

Sommeren er nå definitivt over, og det samme er gjensynsgleden og spenningen rundt å møte igjen klassekamerater eller begynne på ny skole. Hverdagen kicker inn, arbeidsmengden hoper seg opp, dagene blir kortere, bikini og shorts byttes ut med ullskjerf, og gradestokken kryper nedover i takt med humøret. Eller?

Mange opplever at det er litt vanskeligere å stå opp om morgenen, litt vanskeligere å komme seg på skolen og litt vanskeligere å være spontan og sosial når høsten melder sin ankomst; en type post sommer-og-skolefri-depresjon der alt rett og slett føles litt trått. Men! Slik trenger det ikke være. Høsten bringer også med seg mye hygge, fine farger, og morsomme høstaktiviteter. Nå kan du endelig pløye gjennom alle seriene du ikke hadde tid til å se i sommer da du var opptatt med å bade, kjøre båt, sole deg og klippe plenen (?). Du kan gå i hi under dyna, gå i varme tøfler, tenne stearinlys og drikke te, kaffe, kakao eller andre varme drinker av preferanse. Selv skal jeg med god samvittighet ta meg en tur til Granca, og så skal jeg løpe langs Nidelven, puste inn frisk høstluft, se antocyaninene farge trærne i rødt, gult og oransje, sitte foran peisen, og begynne å glede meg til jul. Og jeg er ikke alene om å se alle mulighetene høstmånedene har å tilby:

Les mer …

5 tips til deg som alltid ender opp med skippertak

 • Skrevet av Sofie Thorleifsson

Blir det skippertak igjen? Fortvil ikke! Her er tipsene som kan redde deg selv om det er kort tid igjen til prøve eller eksamen.

1. Få oversikt

Start med å få oversikt over hva du må kunne. Hva er pensum til prøven og hva har dere gått gjennom i timen av relevant stoff? Det kan være lurt å starte med å lese notater fra timen og bla raskt gjennom sidene i boken som er pensum. Prøv også å tenke på om det er noe du allerede har kontroll på eller som er spesielt vanskelig.

2. Les sammendrag

Mange lærebøker har sammendrag etter hvert kapittel. Disse er smarte for å se hva som er det mest sentrale. Ofte kan du også finne gode sammendrag på nettet, eller se filmer på Khan Academy. I "lesefag" kan du lese gjennom gamle eksamensbesvarelser.

Les mer …

6 tips som gjør deg mer effektiv på skolen

 • Skrevet av Sofie Thorleifsson

bli mer effektiv

Har du noen gang irritert deg over hvor lite du får gjort? Hadde du satt av hele ettermiddagen til skolearbeid, men endte opp med å nesten ikke få gjort noen ting? Her får du tipsene som gjør at du får gjort mest mulig på kortest mulig tid.

1. Mål

Uten noe å sikte mot, er det lett å miste inspirasjonen. Finn deg en målsetting som er ambisiøs, men samtidig oppnåelig - da har du størst sjanse til å få til det du ønsker. Det gir også mer motivasjon å jobbe med noe som er kjedelig.

2. Frister

Ha klart for deg hva som må være ferdig til når. Uten frister er det lett at de kjedelige (men kanskje viktige!) oppgaven legges bakerst i køen, og utsettes gang på gang. Fortell deg selv når du skal ha gjort noe, og overhold dette.

Les mer …

Slik hjelper du barna med leksene

 • Skrevet av Ingrid Holtan Søbstad

leksehjelp foreldre

Lekselesing er ofte en utfordring for både små og store i familien. Etter en hektisk dag på skole og SFO er det en lang liste med aktiviteter som frister mer enn å sette seg ned med matematikken. Å mase på barna om skolearbeidet, kombinert med middagslaging, kjøring til og fra fritidsaktiviteter og behovet for å slappe av litt etter jobb eller heller ikke optimalt. Likevel trenger ikke leksene være et stressmoment i hverdagen; det er flere måter å tilrettelegge for at lekselesing og leksehjelping går - om ikke helt - så hvertfall noen hakk mer knirkefritt.

Atmosfære

Det er viktig å skape ro rundt skolearbeidet. TV, musikk og andre forstyrrende momenter bør skrus av, og mobiltelefon legges bort. Det er lurt å ha god plass rundt seg, og sitte på en god stol ved et bord, men hvis barnet foretrekker å gjøre leseleksen i sofaen og dette fungerer, bør det også være greit.

Les mer …

Tips og triks fra 4 toppstudenter

 • Skrevet av Ingrid Holtan Søbstad
Henriette
Henriette Husebye Haug (22), Marketing and International Global Business, Sierra Nevada College
 1. Hva distraherer deg mest når du leser til eksamen, og hva pleier du å gjøre for å holde deg unna?

 2. Mobilen er ofte en litt for stor fristelse. Som regel pleier jeg å legge den i vesken på lydløs og uten vibrasjon, også kan jeg bruke den når jeg tar pauser.

 3. Hva synes du er den beste frokosten før eksamen?

 4. Jeg har vanligvis ikke noen god frokostrutine, men jeg syntes grøt er en bra frokost før eksamen.


 5. Pleier du å bli nervøs før eksamen? Hvordan takler du det?

 6. Ja noen ganger, kommer nok an på hvor godt jeg føler jeg kan faget. Jeg pleier å tenke at jeg ikke kan gjøre noe bedre enn mitt beste, og da får det være godt nok. Om jeg føler meg veldig stresset så pleier jeg å gå på en hike eller trene for å få tankene på noe annet.

  Les mer …

Logg inn