Dyskalkuli - Vansker med matte og tall

 • Skrevet av Ingrid Holtan SøbstadMatematikk er for mange et fryktet fag. Pluss, minus, multiplikasjon, brøkregning, prosentregning, derivasjon, integralregning, algebra og statistikk. Opphav til hodebry - og hodepine - fra barneskolen og gjennom hele systemet fram til universitetet. Det er vanlig å synes matte er vanskelig, og det skal mye tid og oppgaveregning til for å knekke kodene. Men for noen er ikke faget kun noe som krever litt mer arbeidsinnsats å få kontroll på- for 5% av Norges befolkning kan tall virke som en nærmest umulig utfordring.

Les mer …

Dataspill: Veien fra avhengighet til ingeniørstudiet

 • Skrevet av Ingrid Holtan SøbstadDette er del 2 av vår artikkelserie om dataspillavhengighet. Les den første artikkelen her.

Forrige uke skrev jeg om gaming, og reflekterte rundt hvorvidt foreldre har grunn til å bekymre seg over kidsas dataspilling. Jeg konkluderte med at man må være obs på faresignaler som trøtthet, sosial isolering, nedstemthet, endringer i humør, og nedsatte skoleresultater, men at hvis ingen av disse symptomene er tilstede er det nok ikke spillavhengighet i bildet, men kun snakk om uskyldig spilling.

Les mer …

Var redd for å stryke - fikk A på matteeksamen

 • Skrevet av Tellef Tveit

I juni sto én sommer og én matteeksamen mellom Christina og drømmestudiet. Problemet var - hun hadde ikke regnet matte på 8 år. To måneder og utallige timer oppgaveløsning senere satt hun igjen med en A på eksamen og et utmerket utgangspunkt for å begynne på sykepleierstudiet.
- Den største fremgangen jeg har sett noensinne, forteller Learnlink-lærer Jonas Hyllseth Ryen.

Alle som har begynt å legge noen år mellom seg og videregående, vet at kunnskapen raskt forsvinner. Ingen steder er dette tydeligere enn i matte, der alle temaer bygger på hverandre, litt som et korthus - hvis noe fra bunnen forsvinner, ramler alt sammen. Det var dette Christina hadde opplevd i årene etter videregående. - Jeg hadde mattefobi. Når noe krevde regning, blacket jeg helt ut - jeg fikk totalt sperre, forteller Christina.

Les mer …

Velge språk på skolen

 • Skrevet av Sofie Thorleifsson

fremmedsprak skolen

Når du begynner på ungdomsskolen kan det være vanskelig å vite hvilket fremmedspråk du skal velge. Uansett hvilket språk du velger, vil du få spennende muligheter og en bedre forståelse av kulturen der språket snakkes. Likevel kan det være lurt å tenke seg godt om før du velger språk slik at du velger det du vil få mest bruk for senere. Vi har her skrevet litt om fransk, spansk og tysk for å gjøre valget litt enklere for deg.

I en verden der vi hele tiden knyttes tettere sammen blir språk stadig viktigere. Norge er et lite språk- og kulturområde, og hvis vi vil ha kontakt og samarbeide med folk utenfor våre landegrenser, trenger vi språkkompetanse. Det er lett å tenke at engelsk er nok, men ikke alle snakker engelsk, og det å kunne flere språk gir nye muligheter.

Les mer …

Dysleksi: Har jeg dysleksi?

 • Skrevet av Ingrid Holtan SøbstadDysleksi er gresk, og betyr “vansker med ord”. Ifølge Dysleksi Norge, en organisasjon som jobber for de med lese- og skrivevansker, mattevansker og språkvansker, har rundt 5% av befolkningen disse vanskene med ord, også kalt ordblindhet på godt norsk. Dyslektikere har vanskeligere enn andre for å lære å lese og skrive, og disse problemene forekommer hos mennesker i alle aldre. Spesielt det å lære seg ordlyden for bokstavene i alfabetet, sette sammen bokstavene til ord som skal uttales med lyd, og å skille bokstavene fra hverandre er noen av utfordringene.

Les mer …

Fra stryk til 4 i matte på en måned

 • Skrevet av Caroline Macri

privatundervisning

For mange kommer tentamen og eksamen brått på, dårlige prøveresultater fører til at motivasjonen synker og vårens solfylte dager gjør det vanskelig å bli innendørs. Men dette skulle ikke stoppe Anders, som gikk fra stryk til 4+ i 1T-matte.

Les mer …

Slik blir du god i matte

 • Skrevet av Jonas Hyllseth Ryen

Ønsker du å gjøre det bra på eksamen eller tentamen i matte denne våren? Da har jeg en strålende nyhet til deg. Nå finnes det nemlig en enkel måte å bli eksamensklar i matematikk, og det på kort tid. Å bli bedre i matte kan være nøkkelen til en trygg fremdrift og veien til attraktive jobber i spennende bransjer. Både i Norge og i utlandet er det mangel på realfagskompetanse - noe som gjør de som mestrer dette feltet svært ettertraktet i jobbmarkedet.

Les mer …

Dataspillavhengighet: Er barnet ditt i faresonen?

 • Skrevet av Ingrid Holtan SøbstadPå barneskolen spilte jeg sykt mye The Sims. Innredet med grønne vegger og zebrasofa, hadde årnings, lagde haugevis av barn og brukte rosebud og motherload over en lav sko. Okei, kan også ha laget kjæresten min i sim-versjon og steng ham inne på et lite rom så han døde av sult i 10. klasse. Etter dette gikk det nedover med spillkarrieren (og forholdet), og jeg følte vel aldri at de timene jeg brukte på å styre de udugelige simmenes liv faktisk styrte mitt. Men, det at dataspill og playstation tar over kanskje litt for store deler av livet er faktisk en realitet for mange.

Les mer …

De 10 beste puggetipsene

 • Skrevet av Linnea Marie Scharff

tips-til-å-pugge

Å pugge til en prøve krever mye energi og viljestyrke. Derfor ønsker man naturligvis at øvingen skal være så effektiv som mulig. Men hvordan pugger man egentlig for å få gode resultater? Her er de 10 beste tipsene til hvordan få mest ut av strevet.

 1. Notér i timen
 2. Å ta notater i timen gjør det mye lettere å pugge til en prøve. Det hjelper både fordi du lærer mye av å notere, og fordi du kan bruke notatene til pugging senere.

 3. Øv med flash cards
 4. Flash cards er en enkel og effektiv teknikk for å pugge begreper, oversettelser og andre ordforklaringer. Skriv ordet eller begrepet på en side av en lapp, med forklaringen på den andre. Kortene er enkle å ta med seg og øve med, på for eksempel buss eller tog. I tillegg kan du lett skille det du kan fra det du må øve mer på.

  Les mer …

Mattehjelp fra 600km unna

 • Skrevet av Ingrid Holtan Søbstad

August går i 9. klasse på skole i Hof i Vestfold. For elever på ungdomskolen, videregående og universitetet betyr november og desember tentamener og eksamener, og August er intet unntak. Som et hjelpeverktøy til mattefaget og tentamen har han tatt kontakt med Learnlink, og har fått jevnlig nettundervisning fra Jonas siden skolestart. Etterhvert som mattefaget tok seg opp følte mammaen til August at det ble vanskeligere å hjelpe ham, og etter litt søking på nettet fant hun fram til Learnlink. Jeg tok en liten prat med August over skype om hans opplevelser med nettundervisning dette semesteret.

Hei, August! Hvordan synes du det er å motta undervisning? Føler du at du har lært mye?

Jeg synes det er veldig bra! Jeg føler jeg har lært mer dette semesteret enn jeg noen gang har lært før. Nettundervisningen fungerer også veldig bra. Av de to metodene vi har brukt, go-board og stativ, så synes jeg begge deler fungerer til det det skal, så lenge man har bra internett da.

Les mer …

Rosablogger lanserer kodekurs for jenter

 • Skrevet av Jonas Hyllseth Ryen

Gjennom sitt pseudonym IT-jenta kjemper Nina Hoddø Bakås (22) for at flere jenter skal interessere seg for IT. Hun mener media fremstiller kodere i et dårlig lys, og at det går helt fint å kombinere en interesse for teknologi og data med andre hobbyer. Nå har hun tatt initiativet for et kodekurs for jenter hvor barneskoleelever får muligheten til å lære seg grunnleggende koding. Du kan lese mer om kurset her.

Les mer …

Hvordan velge videregående skole?

 • Skrevet av Linnea Marie Scharff


Denne perioden på året kan være vanskelig for mange ungdommer, fordi tiden er kommet for å velge videregående skole. En grunn til at dette er et vanskelig valg, kan være at mange er usikre på hva man skal tenke på og hva som er viktigst. Altså om venner, beliggenhet, linjer skolen tilbyr, snitt eller miljø, er det som har mest å si for valget. Jeg vet i hvert fall ikke helt hva jeg burde prioritere selv, og jeg lurte på hva andre mente om dette. Derfor intervjuet jeg to 10.klassinger om deres valg, pluss at jeg snakket med én som allerede har valgt og fullført videregående. Hva er det egentlig folk synes er viktig ved deres fremtidige skole?

Les mer …

Logg inn