Hvilken gaming-pc skal jeg kjøpe?

Skrevet av

Max Lunde Hauge

Skrevet av Emma Eriksson

9/9/2021

Det å kjøpe en gaming-PC er ikke alltid like enkelt. Det er mange nye ord, mye info, mange modeller, og det kommer nye produkter hele tiden.

For foreldre som skal kjøpe en maskin til barnet sitt er det kanskje ekstra vanskelig å orientere seg. Hvis man er ute etter å bygge sin egen PC er nok ikke dette guiden for deg, her er fokuset på ferdigbygde maskiner, komponentene inni, og de viktigste valgene man må ta stilling til.

Kunsten å velge riktig

Det kan være vanskelig å vite i hvilken ende man skal begynne i når man er på jakt etter ny datamaskin. Målet er å få en datamaskin til en god pris, som klarer å kjøre de spillene man ønsker å spille, og som ikke blir utdatert på 1-2-3. I dette sjiktet er det Windows-PC-er som gjelder. For enkelte spill går det helt fint å ha en Mac, siden flere og flere spill støtter denne typen datamaskin, men dette er lurt å dobbeltsjekke før man eventuelt går til innkjøp av en Mac. 

Når det kommer til Windows-PC-er er det første man må finne ut av hvor lett den skal være å ta med seg. Hvis mobilitet er viktig, lønner det seg å gå for en laptop, men ulempen her er at prisen er høyere for de samme delene, enn tilsvarende for stasjonære PC-er. Dette er det viktigste spørsmålet man burde stille seg selv før man begynner å sette opp et budsjett.

Hvor mye koster en gaming-PC?

Et vanskelig spørsmål å svare på fordi du kan, som med det meste annet, ende opp med å bruke svimlende summer. Det er også en idé å sjekke bruktmarkedet, men da lønner det seg å bruke litt mer tid på å sette seg inn i forskjellige PC-komponenter, deres kvalitet og ytelse, og finne ut hvor bra PC-en har blitt behandlet/rengjort underveis. Det er absolutt muligheter til å gjøre gode kupp her, men det kan ofte kreve mer research og tålmodighet.

Hvis valget faller på å gå til anskaffelse av en laptop, er det ikke mye ekstra utstyr man trenger til å begynne med. Det viktigste ekstrautstyret er et bra headset, en ekstern mus, og musematte. Eventuelt et eksternt tastatur, men det er ikke like viktig. Noen spill går helt fint å spille med touchpad, mens i andre gir det en dårligere spillopplevelse. 

Hvis valget faller på å gå til anskaffelse av en stasjonær PC er det en del ekstra utstyr man må ha for at man skal kunne bruke datamaskinen i det hele tatt. En må ha en skjerm, tastatur, mus, musematte, og et headset. I tillegg finnes det mengder av ekstrautstyr å velge mellom for å personalisere og optimalisere hele skrivebordet. Uansett valg av datamaskin er selve PC-en det viktigste man legger pengene i. Dette gjelder spesielt for laptoper, siden andre PC-er ofte kan oppgraderes i etterkant. Vent heller med å skaffe masse ekstrautstyr.

barn gaming pc

Maskinens hestekrefter

Dette er definitivt det vanskelige med å kjøpe en PC, men her følger de tre tingene du burde se etter uansett om PC-en er brukt eller ny, laptop eller stasjonær. Ofte står det tydelig info om akkurat disse tre punktene når man kjøper en PC. 

CPU – Prosessor 

I disse dager på en ny ferdigbygd Pc skal det godt gjøres at den er for dårlig. Det er verdt å vite, at på laptoper er dette en av delene som ikke er mulig å oppgradere i etterkant, mens dette lar seg gjøre på stasjonære PC-er. Men selv på sistnevnte er lettere sagt enn gjort, og det er litt å sette seg inn i hvis dette er noe man skal gjøre. Uten å gå for mye i detalj her, så måles kraften i en CPU i Gigahertz (GHz), og jo høyere dette tallet er, jo “raskere” er datamaskinen. Alle spill, og egentlig alt av programmer og prosesser datamaskinen gjør, har et minstekrav til hvor høyt dette tallet burde være. 

RAM – Minne

Dette er noe som ofte kan byttes på laptoper i ettertid, men ikke alltid. På stasjonære PC-er er dette den enkleste delen å bytte ut. Anbefaler minst 16 GB RAM. 8GB RAM går fint for de fleste spill, men dette bør da være en av de delene man oppgraderer først i ettertid.

GPU – Grafikkort / Skjermkort

Det er her man definitivt gjør det største valget på hvor bra et spill kjører. Siden prosessorene selv på billige maskiner har blitt såpass raske med årene, blir dette heller ikke flaskehalsen i maskinen for at spillet kjører best mulig. På laptoper er dette også en del som ikke kan byttes ut i etterkant, mens det er en forholdsvis enkel del å bytte i stasjonære maskiner. Kraften i en GPU måles i GB RAM, og er ikke det samme som RAM til minne over. Dette er lagring dedikert for alt av grafikk og det du ser på skjermen.

Bli med på kodekurs og lær koding i Minecraft eller Roblox! Perfekt for barn som digger gaming.

Hvordan vet jeg om PC-en er god nok?

En PC sin kvalitet måles ofte i hvor mange bilder per sekund den klarer å levere (fps), men det viktigste er egentlig at den er tilpasset ditt personlige bruk, og klarer å kjøre de spillene du spiller mest. Verdt å ha i bakhodet er at skjermen (og da skjermkortet) også må klare å levere dette, og en liten tommelfinger man kan følge er at 60Hz, er det øynene våre ser i, og alt over dette gjør opplevelsen smoothere. I gaming legger man mye fortere merke til dette, enn hvis man for eksempel ser en film eller scroller på telefonen. I spill som krever rask reaksjonsevne vil man foretrekke flere bilder per sekund, enn i andre spill hvor kvaliteten på bildene gir mest for spillopplevelsen.

Det finnes mange bra nettbutikker for gaming-PC-er, og med noen kjappe google-søk, eller YouTube-videoer, blir man fort mye klokere på hva man ser etter. Kanalen “Linus Tech Tips” på YouTube er en av mange som lager bra innhold om temaet. Videre finnes det gode nettsider som trusted reviews for gode anmeldelser, selv for “vanlige døde”.

Lykke til med gamingen!

Max studerer matematikk og mener foreldre må være forsiktige med å ikke snakke ned faget foran barna sine. Hør han gjeste foreldrepodcasten Barna bare gamer:


Les mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om kodekursLes mer om kodekursLes mer om kodekurs