Den stereotypiske gameren er ute. I dag er spill allemannseie, og stadig flere unge jenter driver med hobbyen. Er det noen forskjell på gutter og jenter som gamer?
De færreste barn spiller ikke tv- eller dataspill i dag, og den "typiske gameren" er ikke det den var før. Gaming har blitt en arena for alle - både store og små, kvinner og menn. Barn og medier-undersøkelsen fra 2020 viste at hele 76% av jenter mellom 9 og 18 år gamer, og andelen har økt de siste årene. Det blir stadig flere jenter som gamer. Likevel ser mange foreldre enda på gaming som en "guttehobby". Ved å se på gaming i et større perspektiv er det lettere å forstå hvorfor det appellerer til den yngre generasjonen med jenter, og bedre tilrettelegge for dem.
Gaming er en superpopulær hobby blant barn og unge, noe som ikke er så rart da det gir innpass i en verden full av kunnskap, vennskap og underholdning. I tillegg er det lærerikt - 70% av barna som gamer mener de blir flinkere i engelsk av det. Det kan være vanskelig å se læringsverdien i gaming, men det er kanskje fordi gaming-begrepet rommer mer enn foreldre er klare over.
Når barna er unge liker de mange av de samme spillene, men etterhvert som de blir eldre foretrekker jentene Roblox, Minecraft og etterhvert Sims, mens guttene liker Fortnite best og etterhvert FIFA, Call of Duty og Counter Strike. Samtidig spiller en god andel av jentene Grand Theft Auto, Fortnite og FIFA, som guttene. Selv om vi ser noen tendenser som skiller gamingvanene til gutter og jenter er det viktig å ikke knytte kjønn opp mot spill. Som regel er det helt andre faktorer enn kjønn som bestemmer hvilke spill barna foretrekker.
Etterhvert som flere jenter og kvinner har delt offentlig om sin gaminginteresse har hetsen mange av de opplever havnet i søkelyset. Dessverre møter noen på nedlatende holdninger til kvinner og en sjargong som går på bekostning av dem. Det må de bare tåle om de skal være med å spille, kan responsen være. Det stemmer selvfølgelig ikke, og jo flere unge, kvinnelige gamere vi får, jo enklere er det å bli kvitt de dårlige holdningene. Jenter er minst like gode i gaming som gutter, og har det minst like gøy med spill!
Norske barn forteller heldigvis at de ikke opplever å få mange stygge kommentarer på nett. Selv i de forumene vi ikke alltid kan ha full oversikt over barna, som når de gamer på nett, er det foreldres ansvar at de opptrer med respekt. Ved å hjelpe barna med å bli gode på nettvett, skaper vi trygge digitale rom for dem.