Koding på universitetsnivå – for barn

Skrevet av

Skrevet av Emma Eriksson

8/8/2022

Barn med kodekompetanse har et enormt forsprang når fremtiden skal bygges. Kode inngår i all teknologi vi benytter oss av, og det er på vei til å bli allmennkunnskap nå som det inngår i grunnskolepensumet. Men hvordan sørger vi for at koding blir så gøy at barna vil bruke fritiden sin på å lære det? Gaming ser ut til å være nøkkelen.

Læring etter barnas smak

Læring som er gøy og sosialt engasjerer barn. Å ha det morsomt mens man lærer åpner for mestringsopplevelser og utvikling, og det blir litt lettere å akseptere at noen ting kan være utfordrende. Derfor har stadig flere spillplattformer egne kodebyggere, slik at barna kan lære i spill de allerede elsker. Roblox og Minecraft er to av de mest populære spillplattformene blant barn i Norge, og har egne læringsprogrammer for koding.

I Roblox Studio kan barna lage sine egne spill og hinderløyper, og dele disse med brukere i hele verden. Ved hjelp av geometriske gjenstander og programmeringsspråket LUA kan barn bygge sine drømmespill og se andre spille dem. Spillene lar barna tenke kreativt, og lære problemløsning ved å løse utfordringer og oppgaver. Vi liker at Roblox er lett å sette seg inn i, med enkle regler og brukergrensesnitt. Det er tilgjengelig på alle plattformer og krever ikke dyrt, stort utstyr.

Minecraft Education Edition lar barna bygge sin egen verden med kode, som de så kan la andre spille i. Vi holder to typer Minecraft-kurs, et med blokkprogrammering og et med kodespråket Python. Blokkprogrammering er en visuell form for koding der blokker flyttes og kombineres for å lage koden vi vil ha. Python er et tekstbasert kodespråk som brukes av mange kjente programvarer og i flere ulike bransjer. Det er faktisk et av språkene studenter lærer på universitetet!

Eirik, produktutvikler

Kodeundervisningen er på plass i skolen, men den er ikke så god den burde være. Les om begrensningene vi ser i skolen.

Lærer evner for fremtidens samfunn

Eirik Andreas Albretsen er produktutvikler og kursinstruktør hos Learnlink og vil tenne kodegnisten hos barna på kurs. Han mener spillplattformene er ypperlige verktøy å lære kode gjennom.

– Når man koder i spill som Minecraft og Roblox får man direkte tilbakemelding på koden. Det er mye lettere å lære av feil når man ser konsekvenser i spillet i stedet for å få en ukjent feilmelding i et vanlig kodeprogram. Jeg får oppleve et kurs jeg skulle ønske jeg hadde da jeg var mindre. Barna lærer ikke bare grunnleggende, ekte koding, som de garantert for bruk for senere, men de lærer problemløsning og designtenkning som er så utrolig viktig i dagens samfunn, forklarer han.

Eirik er sikker på at barna vil få bruk for kunnskapen fra kurset i fremtiden.

– Nesten alle kodespråk har et felles grunnlag, man finner logiske veivalg, funksjoner, løkker, algoritmer og variabler i det meste av koding. I stedet for å bare lære om det, lager vi det selv og bygger det inn i spillene våre. Det er ordentlig gøy, og ved å prøve seg frem selv lærer man det for livet!

Sjekk ut Eirik sin trailer til vårt pythonkurs i Minecraft!

Hvorfor skal barn lære koding?

Ved å lære koding tidlig kan barna ta kontrollen over fremtidens teknologi og være med på forme den, heller enn å bli passive forbrukere av den. Skolen har innført programmering i sine læreplaner, men vi mener det er essensielt at læringen er morsom for at barna skal bli interesserte i den. Hos Learnlink inspireres barna gjennom morsom læring til å bruke kreativiteten sin og skape sine drømmeprosjekter!

Slik hjelper du barnet ditt med å bli glad i koding!

Rita og Ebba
Har du et kreativt barn med en skaper i seg? La de prøve et av våre kodekurs og se dem blomstre! Sjekk ut høsten kurskatalog her.
Les mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om kodekursLes mer om kodekursLes mer om kodekurs