Ta praten om leksehjelp

Skrevet av

Skrevet av Emma Eriksson

7/22/2020

Når lekser og skolearbeid blir ekstra utfordrende og skaper frustrasjon for barnet ditt kan det være vanskelig å vite hvordan man skal hjelpe. For mange er løsningen å få inn en tredjeperson som kan motivere og skape mestringsfølelse, og gjøre skolehverdagen litt enklere. Slik kan dere ta praten hjemme om å få ekstra oppfølging.‍

At arbeidsmengden oppleves uoverkommelig kan gi et skikkelig knekk i motivasjonen, eller så kan rent faglige utfordringer stå i veien for å oppnå ønsket karakter. Kanskje det bare er en tøff periode på skolen, eller kanskje det har vært utfordrende lenge og dere er nære bristepunktet.

Som forelder vil man alltid gjøre sitt beste for å prøve å hjelpe, men etterhvert kommer det kanskje et punkt der man kjenner at man ikke kan gi tilstrekkelig hjelp på egenhånd. Da kan det være en stor lettelse for både deg og barnet ditt å få leksehjelp av en personlig lærer som har erfaring med slike utfordringer og vet hva som skal til for å skape mestring og fremgang. Første steg er å snakke med barnet ditt om leksehjelp, men hvordan skal man gå frem?

Legg det frem som et valg

Det er viktig at leksehjelpen ikke føles som tvang. Forslaget kommer med de beste hensikter, selv om barnet ditt kanskje ikke ser det sånn med en gang. Legg det derfor frem for dem som om de har et valg, slik at det blir noe de velger selv. La de være med i prosessen når dere finner en personlig lærer og snakk sammen om hva dere tenker dere kan få ut av det. Hos Learnlink er den første kartleggingstimen helt uforpliktende, og den er til for at dere skal bli kjent med deres personlige lærer. Det blir kanskje litt mindre skummelt om barnet ditt er klar over dette, og får kjenne at de har noe å si i prosessen.

Leksehjelp betyr ikke mer arbeid

Å jobbe med en personlig lærer vil gi mindre slitsomt skolearbeid heller enn ekstraarbeid, fordi leksehjelpen er mye mer effektiv enn arbeidet barnet ditt gjør alene. Lekselesingen går mye fortere når man er to som sparrer, enn når man er en som ikke får det helt til. Da blir det også mer tid til morsommere ting! Få frem at leksehjelpen letter arbeidsmengden til barnet ditt og prøv å fokusere på et langsiktig perspektiv.

Les mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om kodekursLes mer om kodekursLes mer om kodekurs

Finn motivasjon i bedre resultater!

Ikke bare vil lærelysten øke av mestringsfølelsen en personlig lærer kan gi, men det synes ofte også direkte på resultatene. Å gå opp en karakter eller få til en utregning man har slitt med lenge er det fysiske beviset på at leksehjelpen er verdt det. Tenk på at man alltid har en trener for å bli god i fotball eller i dansing – hvorfor skal man ikke ha en personlig trener for hjernen også?

Hvem skal jeg egentlig lære av?

En personlig lærer hos Learnlink er en ung person, gjerne en student, som er veldig glad i å lære bort! Det er ikke så lenge siden de selv gikk på skolen, så de har ofte mange gode tips til hvordan man leser effektivt til prøver og kommer seg gjennom vanskelig stoff. De er ganske annerledes enn en «vanlig» voksen lærer, derfor kan det være litt lettere å snakke med dem og lære av dem. I tillegg er de der for å hjelpe kun dere, ikke hele klassen.

Personlig lærer Elena som har nettundervisning i norsk
Personlig lærer Elena har norskundervisning over nett!

Alt skjer på nett

Learnlinks personlige lærere møter deg i vårt digitale klasserom, der man kan se og høre hverandre, samt skrive på en felles tavle. Undervisning over nett kan for mange kjennes tryggere enn å skulle få en fremmed på besøk. Barn og unge er godt kjent med teknologi og ofte mer komfortable med det enn foreldre er. Derfor er nettundervisning et godt alternativ som ikke føles invaderende, men som fortsatt er veldig effektivt. Med videosamtale og tavleverktøy kan lærer og elev jobbe med alle typer oppgaver. Et stort pluss er at de ikke trenger å rydde rommet sitt eller bruke tid på å dra et sted!

Bli enige om hvordan det skal fungere

Sørg for at leksehjelp blir et trygt og komfortabelt alternativ for barnet ditt så det blir en positiv opplevelse. Man kan bli enige om at ingen andre trenger å vite at de får hjelp hvis de ikke vil det, det kan holdes helt mellom dere og personlig lærer. Eventuelt kan man snakke med kontaktlærer om barnet ønsker det, og få til et godt samarbeid mellom hva som skjer på skolen og hva dere jobber med hjemme. Uansett hvordan man gjør det er det viktig at dere er på samme side. Da får dere mest ut av leksehjelpen og vil virkelig se at motivasjonen øker og frustrasjonen letter!