Når vi ikke gir barna nok utfordringer i skolen går de miste om den viktige mestringsfølelsen. Det går ut over motivasjonen for læring og vi risikerer å miste elevens interesse. Derfor må vi sikre at disse barna får tilpasset undervisningen til sitt nivå.
Vil dere prøve en personlig lærer? Første time er kostnadsfri og uforpliktende!
Når skolen ikke tilrettelegger
Da jeg gikk på barneskolen var jeg veldig glad i fagene norsk og engelsk, men mislikte matte sterkt. Det var fordi jeg var flink i språkfagene og mestret dem uten noe særlig anstrengelse, mens jeg ikke klarte å få noe som helst grep om matematikken, og hadde ikke glede av det før jeg fikk en privatlærer på videregående. En stund på barneskolen var norsk og engelsk skikkelig gøy og jeg fikk mersmak, men jeg leste mye på egenhånd og ble derfor fort liggende foran resten av klassen. Når skolen ikke klarte å tilrettelegge ved å gi meg utfordringer på mitt nivå begynte jeg å kjede meg.

Når skolene ikke tilrettelegger undervisningen for elevene som gjør det bra i faget er det et problem, på samme måte som når de ikke tilrettelegger for de som strever. Det kan være flere årsaker til at skolene ikke får til dette, som at ressursene ikke strekker til, eller at skolesystemet ikke er bygd opp sånn i utgangspunktet. I 4. klasse fikk jeg og fire klassekamerater lov til å følge norskundervisningen til 5. klassingene og fikk med det litt vanskeligere stoff å bryne oss på. Det var de morsomste norsktimene jeg har hatt, men skolen fant etterhvert ut at de ikke ønsket at vi skulle ligge foran resten av klassen og tok oss ut av undervisningen. I engelsktimene ble jeg ferdig med oppgavene lenge før de andre, og læreren ba meg derfor om å gå rundt og hjelpe de andre heller enn å gi meg nye ting å jobbe med. Det er tydelig at skole strevde med å tilrettelegge for oss på en god måte, og etterhvert lot de være å prøve.
Mestringsfølelse må opprettholdes
Når vi ikke møter barna på deres nivå og heller gir dem oppgaver som er for enkle vil det gå ut over deres motivasjon for læring. Gjør man bare oppgaver man allerede kan og forstår og ikke behøver å anstrenge seg for å løse, vil man gå miste om den viktige mestringsfølelsen. Alle barn trenger å kjenne på mestringsfølelse regelmessig for å opprettholde mestringstro. Både de elevene som synes faget er vanskelig og de som synes det er for enkelt kan motiveres gjennom mestring, men om vi ikke tilpasser undervisningen til deres nivå vil de ende opp med å miste tro på sine evner eller kjede seg. Det går ut over motivasjonen, og vi kan ende opp med at eleven melder seg ut.