Johanne mestret matten og økte selvtilliten

Skrevet av

Emma Eriksson

Skrevet av Emma Eriksson

8/13/2020

Når matematikken ble for utfordrende tok mamma Bente tak og skaffet en personlig lærer til Johanne. Det ga motivasjon og mestringsfølelse, og lærer Amanda ble en å se opp til.

Ønsket å knekke mattekoden

Alle skoleelever vil på et tidspunkt møte på stoff og fag som er ekstra utfordrende, og det kan ta tid å løse opp trådene som til slutt gjør det forståelig. Mange vil slite med å få det til alene og matte er et typisk fag der elever strever lenge. Noen i årevis. Det er viktig å høre barna når de sier de står fast og det er heldigvis mye god hjelp å få. Denne typiske situasjonen stod 15 år gamle Johanne midt oppi, og mamma Bente Engh Eggen tok henne på fullt alvor. Sammen kom mor og datter over Learnlink, og løsningen skulle bli ukentlig nettundervisning med den engasjerte personlige læreren Amanda.

– I høst ga Johanne uttrykk for at hun følte hun var i ferd med å falle litt av lasset i mattetimen. Vi var enige om å finne en løsning og Johanne var veldig positiv til å få hjelp, forteller Bente. Etter å ha lest tilbakemeldinger fra andre foreldre valgte de å gi nettundervisning et forsøk, og derfra kom de raskt i gang.

De hadde et ønske om å gå opp en karakter, kanskje til og med to, men aller viktigst var det å knekke mattekoden før videregående. Elever som henger bak på ungdomsskolen opplever ofte en tøff start på videregående, der læringskurven gjerne er brattere enn de er vant med. Når skolen ikke klarte å tilpasse undervisningen slik Johanne hadde behov for, ble matten grobunn for frustrasjon. Det var tøft for mamma Bente å se på.

Hvordan guider du barnet ditt i valget mellom T- og P-matte, og hva burde de egentlig velge? Les våre råd her.

– Jeg vet hva det betyr for videre skolegang, men også for selvtilliten og selvfølelsen, å kjenne at man har litt grep. Spesielt om matematikken, sier mor.

Etter å ha tatt kontakt med Learnlink ble Johanne matchet med personlig lærer Amanda Aksjøberg Sevaldson. Hun er jusstudent i Bergen men opprinnelig fra østlandet. De to jentene hadde felles interesser og dermed ble Johanne raskt varm i trøya. Mamma Bente tror kjemien mellom de to er en sentral grunn til at undervisningen har gått så bra.

Les mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om kodekursLes mer om kodekursLes mer om kodekurs
Personlig lærer Amanda som har nettundervisning
Med nettundervisning er det ikke et problem at de to jentene holder til i ulike byer. Amanda logger seg på Learnlink fra Bergen hver uke for å hjelpe Johanne.

Valg av lærer var suksessfaktoren

– Det var full klaff fra første stund. Amanda er både veldig kompetent og pedagogisk. Kjemien mellom dem gjør at det fungerer veldig bra - selv når Johanne kommer hjem sliten setter hun seg ned og jobber med Amanda, forteller hun. At Johannes personlige lærer ble plukket ut spesifikt med hennes behov i tankene var viktig for dem.

– Nøkkelen her er valg av lærer, man må vurdere individuelt hva slags type elev personen er. Det at vi fikk en ung, engasjert student som personlig lærer har vært en suksessfaktor!

Søstrene Tone og Lene har dysleksi, noe som også gjør matte utfordrende. Med Learnlink har vanskene sluppet!

Ny giv i matte

Etter noen økter med nettundervisning ble effekten tydelig på Johanne og det ga ringvirkninger også i andre fag. Bente forteller at hun ser en stor forskjell i datteren. Hun har fått en ny giv i faget, og har blitt inspirert av å ha en lærer som Amanda.

– Johanne kjenner at hun har blitt mye bedre i matte. Hun ser det på resultatene på skolen og blir til og med spurt om hjelp av medelever iblant, og da er det klart at motivasjonen kommer! Timene er med på å gi henne selvtillit. Nå er hun ikke så redd for å prøve seg på ting hun ikke skjønner – for hun vet at hun egentlig skjønner det, sier Bente.

Hun tenker det er viktig å ta barna sine på alvor når de forteller at de sliter med skolearbeidet.

– Johanne var veldig tydelig på at hun ønsket hjelp, og istedenfor å vente på at det skulle løse seg selv følte jeg det var viktig at jeg tok det seriøst. Og så handler det jo egentlig om så mye mer enn bare matten, konstaterer hun.