Slik takler dere høstmørket

Skrevet av

Skrevet av Emma Eriksson

10/3/2020

Etter en aktiv og energisk sommer kommer en treg og mørk høst. Det er lett å gå og vente på at høsten skal bli ferdig så julen kan begynne, men høsten trenger ikke bare være kald og kjip. Bruk naturen og skap hygge i hjemmet, så får du mer ut av høstmånedene.

Hvorfor blir vi slitne om høsten?

Veldig mange kjenner at de blir signe, trøttere og litt mer energiløse om høsten. Her i Norge har vi lange vintre og få soltimer, og det påvirker energinivået vårt. Søvnhormonet melatonin øker om kvelden og minker av dagslys, så med lite sol er det altså ikke så rart vi er trøtte og har større behov for søvn. Vi kan ikke gjøre så mye med klimaet vårt, men vi kan justere rutinene våre etter årstiden og være obs på egne reaksjoner på årstidene. Et par enkle grep gjør mye:

Hold på de hyggelige rutinene

Rutiner er viktige for at mennesker skal fungere, det har vi sett spesielt godt i denne pandemien. Selv om det kan friste å bli litt latere og slappere på rutinene når det blir mørkt og kaldt er det ikke gunstig i lengden. Hold på de gode rutinene du lagde for familien ved skolestart, og legg gjerne til noe ekstra hyggelig. Hva med kakao til frokosten på fredager, spillkveld på søndager eller hyggelige lapper i matboksen? Å skape kos i hverdagen for andre gir glede - og ikke glem å være minst like god mot deg selv!

Gode morgenrutiner for familien er alfa og omega. Her er våre beste tips!

Kom dere ut i sola

For de som blir så nedstemte at vi kan kalle det en høstdepresjon er behandling med lysterapi mye brukt. Det bør flere nyttiggjøre seg av! Om høsten og vinteren våkner mange før sola har stått opp og kommer hjem fra jobb etter at sola har gått ned. Vi trenger D-vitamin fra sola om vinteren også, så det er lurt å prioritere å komme seg ut når solen står på himmelen. Har du mulighet til det, ta deg en tur ut i lunsjen en gang i blant. Oppfordre barna til å gjøre det samme - spesielt tenåringene på videregående sitter mye inne i friminuttene og har godt av frisk luft og lys. Bruk helgene ute, ta med familien på tur og nyt at det er lyst ute. Eventuelt kan dere prøve en dagslyslampe, som man får kjøpt hos elektronikk forhandlere og som har vist noe effekt hos såkalte høstdeprimerte. Den har best effekt om den brukes på morgenen.

Les mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om kodekursLes mer om kodekursLes mer om kodekurs

Hold dere aktive

leksehjelp-privatundervisning-familiehverdag-høstmørket
Hold på kosen i høst, få hygge inn i hverdagsrutinen.

Det føles kanskje som at det krever mindre å holde seg aktive om sommeren. Det er varmt og ofte fint vær så det frister mer å være ute, og alternativene for aktiviteter er kanskje flere å velge mellom. Men ikke gå i dvale om høsten, det er mange fine aktiviteter som passer denne årstiden. Om dere ikke allerede har prøvd den trendy aktiviteten frisbeegolf er dette tiden - hele familien kan være med og det er flust av morsomme baner å prøve ut. Utforsk nye turstier i nærområdet, eller prøv orientering sammen. Om ikke lenge er skisesongen her også. Barna holder kanskje allerede på med idrett, men voksne er dårligere på å engasjere seg i sport og aktiviteter. Trening er viktig for læring både for store og små, og lagsport gir mye mestringsfølelse. Ikke sky unna å ta opp tråden med noe du selv drev med da du var yngre!

Gi dere selv tid

Høsten er selvfølgelig ikke bare grå. Den er for mange ganske hektisk, med skole, lekser, fritidsaktiviteter, familiesammenkomster, jobbprosjekter og det hele. Forsøk å gi dere selv tid og rom i stressende perioder, det kan føles håpløst men det er nettopp da dere trenger det mest. Klarer dere det en gang lærer dere at det er mulig, og stresset kan reduseres neste gang også. Husk at det er lov og viktig å be om hjelp og avlaste der det er mulig, som med barnas lekselesing. Nyt høsten!

For mamma Marianne er nettundervisning redningen i en hektisk familiehverdag, og sønnen Phillip synes faktisk lekser har blitt gøy! Les om deres erfaring her.