Få barna opp og i gang om morgenen!

Skrevet av

Skrevet av Emma Eriksson

9/3/2020

Å starte dagen med å være sliten og gretten er oppskriften på stress for både barn og foreldre. Ved å lage gode rutiner sammen og legge en plan blir morgentimene langt hyggeligere og dere tar ansvar for å skape en god dag! Få barna opp og i gang om morgenen ved å innføre disse rutinene i hverdagen.

Gode leggerutiner

Det viktigste forarbeidet skjer allerede kvelden før. Unngå slitne morgener med gretne barn ved å legge tilrette for en god natts søvn. Ingen skjermtid rett før seng eller i senga, et godt temperert og mørkt soverom, og en liten oppsummerende samtale om dagen som var for å samle alle tanker og ikke ta med bekymringer til sengs. Å avslutte dagen på en hyggelig og rolig måte skaper mulighet for å starte dagen på samme måte.

Klargjør dagen før

Selv om det noen ganger frister lite å gjøre forberedelser kvelden før, vet du at det er den fineste tjenesten du kan gjøre for deg selv. Klargjør sekken, eventuelt gymbagen og legg frem morgendagens antrekk. Er du ekstra god på å planlegge kan matpakkene ligge klare i kjøleskapet, og kanskje en kjøleskapsgrøt til frokost. Jo mer du gjør på forhånd, desto roligere blir morgenen.

Lag en morgenplan sammen

Involver barna i planleggingen av morgenen! Med yngre barn kan det være gøy å tegne planer sammen, og jo eldre barna blir jo mer ansvar får de for sin egen rutine. Istedenfor å klargjøre alt for dem dagen før kan du heller oppfordre til at de skal gjøre det, eller at dere gjør det sammen. Still likevel tydelige krav til hva som skal skje og når, men la de ta del av planleggingen for at de skal føle på eierskap til rutinen og rettferdighet.

Les mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om kodekursLes mer om kodekursLes mer om kodekurs

Dagens viktigste måltid

Selv om ikke alle har like god matlyst om morgenen eller føler seg spesielt sultne er det ikke tvil om at frokost er dagens viktigste måltid. Det klargjør dere for en lang arbeidsdag som krever mye konsentrasjon, og gir dere energien dere trenger for å takle alle nye inntrykk gjennom dagen. Frokost trenger heller ikke være kjedelig!

Ikke glem deg selv

Det er vanskelig å skape en god morgen for andre om man selv er i dårlig humør. På samme måte som du strekker deg langt for at barna skal få en fin morgen, bør du gjøre en innsats for deg selv! En stressa og oppgitt mor gir stressa og gretne barn, så ikke glem deg selv oppi alt. Prøv å nyte en god kaffekopp før du vekker barna eller ta deg noen minutter i senga, uten å se på mobilen, før du står opp. Har du også klart å involvere barna i rutinene om morgenen vil det forhåpentligvis lette litt for deg, og på samme måte som du kan forberede for barna kvelden før kan du også gjøre klart for deg selv.

En god morgen kan legge grunnlaget for en god dag, men ikke ha høye forventinger til at hver morgen skal gå knirkefritt for seg. Det er lov å være morgengretten og å ha sovet dårlig. Noen dager er den en prestasjon i seg selv å få alle ut døra. Heldigvis kommer det alltid en ny dag i morgen, og en ny mulighet til å skape en god morgen sammen.