Få tid til skolearbeidet i julestria

Av Emma Eriksson

Saturday, December 12, 2020

Desember er her - den siste måneden av første skolehalvår. Det er snart på tide med en god ferie, men noe av det viktigste arbeidet for året gjenstår enda. Derfor bør du oppfordre barna til å ikke ta seg fri før ferien er i gang - her er noen tips til hvordan dere får inn litt effektiv lesing i julestria.

Våre personlige lærere er klare for å hjelpe dere med lesingen, første time er gratis!

Utnytt desember

Den deilige juletiden er rett rundt hjørnet, og med den følger en velfortjent juleferie. Det er viktig å unne seg pauser fra skolearbeid, hverdag og stress så man får tid til å lade opp batteriene sine. For mange kan juletiden by på nok stress i seg selv! Men å legge vekk alt av stoff i en hel måned kan være å gjøre seg selv en bjørnetjeneste. Om dere heller klarer å balansere behovet for pause med forberedelse til et nytt skolehalvår kan barna møte opp i januar med et viktig forsprang.

Selv om tentamen er forbi er ikke skolen slutt før langt ut i desember. Når barna ikke lenger har flere store prøver rundt hjørnet bør de utnytte måneden til å se fremover. Det er alltid noen ting man tar med seg videre fra undervisningen halvåret før, og dette er det lurt å ha stålkontroll på. Fortell barna at dersom de fortsetter å jobbe effektivt i timene nå, så legger de grunnlaget for det de skal lære etter jul!

Sett opp deres egne planer

Om barna allerede har fått læreplaner og prøveplaner for neste år eller oversikt over kapitlene de skal gjennom etter nyttår kan dere bruke disse hjemme til å lage egne tilpassede planer! Slik får dere oversikt i hverdagen og overskudd til å gi juleforberedelsene plass også. Sett for eksempel opp leselister som gir god tid til å repetere opp mot den store prøven, velg ut oppgaver på ulike vanskelighetsnivåer og sett dere mål for når barna skal klare å løse dem. Ikke sett deg for strenge mål og frister, regn med at du skal få god tid til hvert tema og legg inn pauser underveis. Å ha en realistisk plan å følge kan hjelpe både dere og barna med å unngå stress, og gjør ofte at alt ser litt mer overkommelig ut.

Om dere har en personlig lærer kan det være lurt å bruke denne tiden på å løsne opp i de vanskelige tingene som dere ikke får til på egenhånd. Desember kan være den perfekte tiden for å jobbe fokusert med deres personlige lærer og gjøre forberedelser til neste halvår. De kan hjelpe med planlegging og har allerede god oversikt over hva barna trenger å øve på!

Personlig lærer Magnus er en mester i struktur og studieteknikk. Les hans tips her.

Ikke utsett startskuddet!

Når skolen er i gang i januar må lesingen også komme i gang, og ferien må være slutt. Man skal absolutt nyte ferien, men når hverdagen starter har man ingen tid å miste. Samtidig som du kommer inn i de gamle jobbrutinene bør du hjelpe barna inn i gode rutiner for skolen. Det gjelder både å stå opp og få en god morgen, og å ha nok til til lekselesing på ettermiddagene. Med planene dere skrev i desember vet dere akkurat hvor dere skal starte og unngår å bli hengende etter!

Hvis du klarer å oppfordre barna til å utnytte desember til det fulle og ikke legge vekk skolearbeidet for tidlig, stiller de godt forberedt til neste skolehalvår. Ikke glem gode rutiner rundt lekselesing og bruk deres personlige lærer for alt de er verdt. Og til slutt, husk viktigheten av gode pauser og at dere fortjener en skikkelig pust i bakken i julestria!

Kunne dere hatt behov for litt ekstra hjelp med skolearbeidet? Her er 5 gode grunner til å prøve leksehjelp med Learnlink!

Se læringsverdien i barnas gaminginteresse!

Gaming kan styrke barnas kognisjon og gi muligheter, men det er viktig at foreldrene er med på laget.

Les mer

Derfor er personlig læring nyttig på ungdomsskolen

En personlig lærer på ungdomsskolen kan være til stor hjelp i de vanskelige overgangene!

Les mer

Nettundervisning gir foreldre innsikt i barnas skolegang

Det kan være vanskelige å oppdage vanskene barna har med skolearbeidet i blant, og desto vanskeligere å hjelpe med dem.

Les mer