Til deg som begynner på videregående i høst

Skrevet av

Emma Eriksson

Skrevet av Emma Eriksson

5/14/2021

Overgangen til videregående skole markerer et viktig skifte i elevens utdanning. De er nå ferdige med grunnskolen og skal over i en mer spesialisert utdanning, enten rettet mot videre studier eller mot et fagbrev og yrkeskompetanse.

At noe forandrer seg på videregående merker de fleste. Kravene er større og ansvaret er bare ditt. Man vet at overgangen er stor, men det er likevel vanskelig å forberede seg på for unge elever. Her er noen råd på veien inn i første klasse.

Learnlink-forbildene er engasjerte studenter som kom seg gjennom skolen. La de hjelpe deg med det samme! Les mer her.

Bruk sommeren på å lære studieteknikk

Alle lærer på ulike måter, og det er ikke sikkert du enda har fått utforske hvordan du lærer best. Mange finner ikke ut av dette før de studerer og er fullstending overlatt til seg selv, og for første gang setter opp sine egne arbeidsplaner. Men du vil få godt utbytte av å lære deg studieteknikk allerede på videregående. Jobb kontinuerlig opp mot de store prøvene og sørg for å hele tiden ha målet ditt i sikte. Lær av de flittige studentene - lag prøveplaner og pensumoversikter, dann kollokviegrupper med medelever og skriv gode notater. Dersom du vier all din oppmerksomhet til stoffet mens du sitter i timene slipper du å ta igjen arbeidet på kveldene. Du må uansett være i klasserommet, så tving deg selv til å følge med!

Skippertak er fristende, men lønner seg aldri. Slik unngår du det, og slik løser du knipen om du først er i den.

Ulike typer intelligens
Det finnes ikke bare én type intelligens. På hvilken måte lærer du best?

Få tilpasningen du har rett på

Retten til tilpasset opplæring gjelder også på videregående, som i grunnskolen. Opplæringsloven sier at all videregående opplæring skal tilpasses de evner og forutsetninger den enkelte elev, lærling og lærekandidat har (vilbli.no). Det innebærer alt fra digitale hjelpemidler til varierte læringsformer som skolen må sørge for at du har tilgang på, dersom du har behov for det. Lær å kjenne dine egne begrensninger og styrker og ikke vær redd for å be om hjelp. Oppgaver som gir deg sunne utfordringer skal du ta på strak arm, men føles de som umulige hindre må de tilpasses til riktig nivå for deg.

Vurderer dere IB på videregående? Sofia forteller om hennes erfaring med linjen på Blindern.

Ikke ta videregående for gitt!

Selv om du får langt større ansvar for egen læring på videregående får du også mye mer oppfølging fra lærere enn du vil få i løpet av studiene. Bruk lærerne dine for alt de er verdt og ikke ta deres veiledning for gitt. Det kjedeligste med å måtte ta opp fag er at du ikke får den fulle oppmerksomheten til en fagperson som vil hjelpe deg frem (om du ikke betaler i dyre dommer for privatskole). Det samme gjelder medelevene dine. Dere er i samme båt og skal mot samme mål, så hjelp hverandre dit! De tingene du mestrer synes noen andre er skikkelig vanskelig, og det faget du misliker er en annen en racer i.

Finn læreglede og hold motet oppe

Disse tipsene kan hjelpe deg med å mestre videregående og holde hodet over vann, slik at du ikke får de store sammenbruddene som veldig mange opplever når stoffet blir overveldende. Men det aller viktigste rådet vi kan gi er å prøve å se verdien i tingene du lærer og kjenne på at læringen gir deg glede og motivasjon. Du må ikke elske alle fagene dine, men dersom du klarer å forstå hvorfor du skal lære de ulike tingene blir det litt lettere å komme seg gjennom. Dersom du går yrkesfag føles kanskje de teoretiske fagene overflødige eller slitsomme, men de er med på å ta deg frem til mål. Husk at du til slutt sitter igjen med viktig kompetanse! I tillegg må du tillate deg å bli skikkelig stolt av deg selv når du mestrer noe, så du stadig får kjenne motivasjonen bruse i kroppen. Det handler ikke om å få toppkarakterer, men om å stå i utfordringene og alltid gjøre ditt beste ut ifra de forutsetningene du har.

Hold motet og engasjementet oppe og dyrk de gode sosiale og faglige opplevelsene så vil videregående bli en fantastisk spennende reise! Lykke til!

Men hvilken matte skal du velge, teoretisk eller praktisk? Les vår oversikt og ta et bedre valg

Les mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om kodekursLes mer om kodekursLes mer om kodekurs