Tren opp hukommelsen og lær bedre

Skrevet av

Emma Eriksson

Skrevet av Emma Eriksson

8/18/2020

Skoleelever bruker utallige timer på å lære seg og pugge stoff, og det er mye man skal gjennom på et skoleår. De fleste bruker derfor ikke så mye tid på å trene på generell studieteknikk og på å booste hukommelsen. Her har du mye å tjene! Hvorfor ikke starte nå?

Hukommelsesforskere har sett at det å trene opp hjernen gjør at vi husker bedre. En studie fra Universitetet i Oslo innførte hukommelsestrening for en gruppe mennesker, og tre år senere så man at de fortsatt hadde utbytte av treningen. Om du er like flink til å trene hjernen gjennom hele ungdomsskolen eller videregående kan effekten altså vare langt ut i studieløpet ditt! Da trenger du færre timer på å pugge og kan holde på mer informasjon i arbeidshukommelsen om gangen. Tren opp hukommelsen som du trener opp kroppen!

Les mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om kodekursLes mer om kodekursLes mer om kodekurs

Tren litt hver dag

Vi bruker hukommelsen i mye av det vi gjør hver dag, kanskje uten å tenke over det. Om du aktivt bruker de små situasjonene til å trene kan du få gode økter hver dag!

Et eksempel er telefonnumre. Vi har blitt dårligere på å gidde å huske disse utenatt, men klarer det egentlig helt fint om vi prøver. Neste gang du skal ringe noen, skriv inn nummeret deres manuelt! Visste du at vi klarer å holde rundt 7 enheter i arbeidshukommelsen om gangen? Telefonnumre på 8 siffer er derfor midt i blinken å trene med. Et annet tips er å memorere veien du skal gå istedenfor å titte på kartet hele tiden. Studér kartet én gang, og finn veien selv. Da utfordrer du hjernen litt mer i hverdagen.

Vil du ha noen å trene med? Prøv nettundervisning og få en personlig lærer å sparre med - les mer her.

Lær noe nytt

Det er lett å ta seg helt fri i helger og ferier, og det er selvfølgelig viktig å hvile og lade opp hjernen. Men hjernen har det best når den blir brukt, og du bør derfor bruke noe av fritiden din på å lære deg noe nytt! Det kan være et nytt språk, en ferdighet eller kanskje en oppskrift. Prøv deg på noe du ikke har gjort før og tren deg god. Hva med å lære deg koding? I høst skal det inn i læreplanen og det byr på spennende utfordringer.

Hjernen din vil takke deg for treningen og belønne deg ved å være enda mer klar for ny læring!