Valgfag - hjelp barnet ditt med å ta et godt valg

Skrevet av

Emma Eriksson

Skrevet av Emma Eriksson

3/9/2021

I overgangen til ungdomsskolen får mange elever sin første mulighet til å ta et stort valg i skolegangen sin. Som forelder vil man veilede barna sine, samtidig som man gir dem rom til å ta sine egne avgjørelser. Husk at du er en viktig støttespiller i deres skolegang, og at om du går riktig frem, er din rådgivning gull verdt.

Verdien av å få velge selv

Valgfag på ungdomsskolen ble innført som et tiltak for å motivere elevene med en mer praktisk læreform, i tillegg til å gi de en mulighet til å bestemme over sin egen skolehverdag. Skolene skal tilby en bredde i valgfagene. Totalt er det 15 av dem, men ofte er det langt færre å velge mellom på én skole. Mindre valgfrihet kan faktisk gjøre valget mer overkommelig og mindre overveldende, og det store bildet har ikke dette valget allverden å si for barnas videre utdanning. Likevel er det en viktig del av ungdomsskolen, fordi det å få ansvaret for et valg veier tungt for et ungt menneske.

Programmering har vært et populært valgfag, og nå skal temaet inn på timeplanen i flere fag! Det har litt å si for barnas skolegang.

Finner ut av hva de er gode på

Det er flere ting å tenke på i dette valget. For det første skal elevene få karakter i det, og denne teller like mye som i de øvrige fagene. Noen velger det valgfaget de tenker det er enkelt å få en god karakter i, noe som er et valid argument. Men kanskje viktigere er hvorvidt barna faktisk er interesserte i temaet. Valget gir elevene en mulighet til å begynne å lære litt om sine egne interesser, og til å finne ut av hva de er gode på. Det er verdifullt at de får starte denne prosessen tidlig, ettersom de har mange store valg foran seg de neste årene. Velger man noe man synes er spennende og gjør en solid innsats er det også gode muligheter for å få en høy karakter. Det er jo lettere å fordype seg i noe man liker!

Slik hjelper du til som forelder

Som forelder har du en gylden mulighet til å hjelpe barnet sitt med dette valget. Husk at deres evne til å reflektere er under utvikling, og at de har nytte av din veiledning og hjelp til å strukturere tankegangen deres. For eksempel kan dere sammen finne et sett kriterier for hva et valgfag skal inneholde eller gi, og bruke elimineringsmetoden for å komme frem til et svar. Alternativt kan dere liste opp fordeler og ulemper ved fagene og velge den med det beste utbyttet. Dersom dere bruker tid på denne prosessen vil ungdommen sitte igjen med et informert valg de kan stå for.

Max sprer matteglede til elevene sine - slik jobber han.

Når valget er tatt er det din jobb å støtte dem i det, og hjelpe dem med å akseptere hvordan det går. Noen ganger blir det slik man håpet og man får masse innsikt og gode opplevelser ut av valget. Andre ganger går det ikke like bra som ventet, selv om man gjorde en grundig refleksjon i forkant. Det er en erfaring uansett, og ungdommen vil vokse av det!

Er du klar for å se barnet ditt ta sitt eget valg om skolegangen sin?

Hør Learnlink-lærer Max sine tanker om temaet

Les mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om kodekursLes mer om kodekursLes mer om kodekurs