Velge videregående: Hvor skal jeg?

Skrevet av

Skrevet av Emma Eriksson

9/4/2020

Snart går fristen for å søke videregående skole ut og elever over hele landet venter i spenning på resultatene. Mens noen er helt sikre på hva og hvor de vil så er andre mer i tvil om hva de skal velge. Kjente du deg igjen i sistnevnte? Her er noen ting å tenke på for å hjelpe deg med å ta avgjørelsen!

Våre personlige lærere er klare for å hjelpe i alle fag. Les mer om Learnlink her.

Ikke stress

Ingen store livsavgjørelser har godt av å tynges ned med store mengder stress. Det er et viktig valg du har foran deg, og det er heldigvis ingen gale alternativer i denne situasjonen! Husk at det alltid er lov og mulig å ombestemme seg. Det viktigste er å prøve noe og gi det en fair sjanse, og om skolen eller linjen ikke skulle passe for deg er det helt mulig å gjøre et bytte. Så om det er det verste som kan skje, at valget ikke blir riktig, så vet du nå at det i lengden ikke er et spesielt stort problem. Derfor er det heller ikke vits å bruke tid og energi på å tenke på “det verste som kan skje”.

Les om Marte som valgte å tilbringe andreåret på videregående på båt!

Hva trives du med å gjøre?

Det er du som skal møte opp hver dag, lese og pugge og være engasjert i undervisningen, så velg noe du liker å gjøre. Om du tenker at kjemi og fysikk kan være lurt å ha, men hater naturfag mer enn noe; ikke velg studiespesialisering med fordypning i realfag. Om alle vennene dine er fotballspillere kan de ha det kjempegøy med idrettsfag, men du som ikke har balltekke bør ikke velge toppidrett. Bruk videregående til å dyrke interessene dine, om de er kreative, praktiske eller faglige. Dette vil bidra med masse gratis motivasjon i perioder med ekstra mye skolearbeid.

Usikker på hvilken matte du burde velge på videregående? Her er noen tips.

Hvordan ser veien videre ut?

Ikke alle vet hva de vil gjøre etter videregående og de færreste ender opp med å følge akkurat den planen de la for fremtiden på ungdomsskolen. Men du har sikkert allerede tenkt litt på hva du har lyst til å studere, jobbe med eller utforske videre etter videregående. Noen av utdanningsprogrammene du kan velge mellom er veldig brede og gir mange muligheter til videre veier, mens andre sikter seg mye mer inn på én spesifikk retning. Vet du for eksempel at du vil jobbe med film i fremtiden kan medier og kommunikasjon gi deg kjempespennende erfaringer, og du har fremdeles mulighet til å få studiekompetanse om du skulle ønske å ta høyere utdanning.

Les mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om kodekursLes mer om kodekursLes mer om kodekurs

Visualiser mulighetene dine

Prøv å tegne et valgtre eller flere. Ta utgangspunkt i noe du kunne tenke deg å kanskje drive med i fremtiden, og lag en vei fra der du er nå til målet. Du vil se at flere muligheter dukker opp langs veien, og at dette valget du står ovenfor nå ikke nødvendigvis låser deg til et bestemt mønster. Så er det opp til deg å finne ut: hva er første steg?

Valgtre som kan hjelpe med å velge vgs
Bruk valgtrær for å visualisere mulighetene dine i valg av videregående.

Det er mye å tenke på i forbindelse med valg av videregående. Trenger du mer veiledning har vilbli.no gode oversikter. Om det føles håpløst og hoper seg opp med tanker og mulige scenarioer i hodet – prøv å følge den gode gamle magefølelsen. Den pleier å kommunisere ganske bra med hodet når det virkelig gjelder. 🙂