Undervisning

April 9, 2024

Barn i fysisk aktivitet lærer bedre

Mange faktorer spiller inn for gode læringsforhold, men en som ofte glemmes bort er fysisk aktivitet. Det er viktig for at hjernen skal fungere maksimalt, og bør prioriteres både på skolen og hjemme.

Hjernen vil at vi skal bevege oss

Når vi tenker på fordelene ved fysisk aktivitet tenker vi gjerne på at det er godt for kroppen, men det er minst like viktig for hjernen. Sannsynligvis er hjernen det organet som nyter best av at vi beveger oss. Hjerneforsker Ole Petter Hjelle har forsket på effekten av trening, og forteller at én gåtur om dagen kan redusere risikoen for demens med inntil 50%. Av trening blir vi bedre på å huske, mestre stress og være kreative.

Fysisk aktivitet har også noe å si for den psykiske helsen vår. Det er sett å ha en effekt på depresjon, og kan forebygge enkelte psykiske plager. På den andre siden har det å sitte stille lenge en negativ innvirkning på helsa vår. Alt taler altså for at vi bør være mer aktive i hverdagen, og det bør starte allerede fra barndommen. Lange dager på skolebenken og årevis med ny, viktig læring tar på i lengden. Om fysisk aktivitet får god plass i livet til barna kan det ha fordeler for læringen!

Aktive elever lærer bedre

I 2019 ble det gjennomført en forskningsstudie på niende trinn der elevene fikk mer tid til fysisk aktivitet i løpet av skoledagen, i håp om at det ville gi bedre læringsmiljø. Når man sammenlignet resultatene etterpå så man at de gruppene som beveget seg mer også lærte bedre, selv når det bare gjaldt noen minutter ekstra per dag. Disse skolene fikk også bedre resultater på nasjonale prøver.

Dette taler for at skolene burde prioritere mer fysisk aktivitet på timeplanen. Ikke bare er det sunt for kroppen, et avbrekk fra lesingen er også sunt for hodet. I dag har skolene veldig ulike rutiner på hvor mye fysisk aktivitet de prioriterer, men kanskje kan disse funnene gi dem en grunn til å innføre flere timer med gym eller bevegelse. Vi kan også håpe at dette fører til endringer i reglene for hvor mange timer aktivitet de er pålagt å gi barna.

‍Hva kan dere gjøre hjemme?

Noen barn driver med organisert idrett i en eller annen form og er mye fysisk aktive i hverdagen. Andre har færre timer med fysisk aktivitet og foretrekker roligere hobbyer. Men alle disse barna sitter lange dager på skolen, etterfulgt av noen timer med lekser. De har alle behov for å være fysisk aktive, og når vi vet det fremmer læring er det få grunner til å ikke oppfordre dem til å bevege seg.

Dette kan være vanskeligere med noen barn, men det er verdt å gi det et ordentlig forsøk. Prøv nye aktiviteter sammen, som å løpe orientering eller spille frisbeegolf, eller gå sammen med andre foreldre om å samle barna til en fotballkamp. En sykkeltur rundt nabolaget gir en fin pause fra skolearbeidet og får opp pulsen litt, eller noen runder med hoppetau. Få gjerne barna med ut - frisk luft er også viktig for hoder som arbeider!

Forfattet av

Emma Eriksson

Content Manager
Kontakt teamet

Bidragsgivere

Ønsker du å bli kontaktet av oss?

Vi tar kontakt så fort vi kan 🙌

Har dere spørsmål?
Send de til support@learnlink.no 😊
Oops! Noe gikk galt.

Ønsker du å bli kontaktet av oss?

Vi tar kontakt så fort vi kan 🙌

Har dere spørsmål?
Send de til support@learnlink.no 😊
Oops! Noe gikk galt.

Ønsker du å bli kontaktet av oss?

Vi tar kontakt så fort vi kan 🙌

Har dere spørsmål?
Send de til support@learnlink.no 😊
Oops! Noe gikk galt.

Ikke gå glipp av disse sakene:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få tilgang på våre introduksjonskurs, gratis!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.