Undervisning

May 7, 2024

Effektive foreldretips for å takle skriftlig eksamen i matte

Nå er skriftlig eksamen like rundt hjørnet for grunnskolen og vgs. Det er siste innspurt før eksamen, og tiden er snart inne for å vise hva man har lært gjennom skoleåret. Som forelder er det flere råd og tips du kan gi barnet ditt som kan være nyttig i den siste forberedelsestiden før eksamen. Matematikk kan være en stor utfordring for mange elever, men med riktig forberedelse og støtte, kan barnet ditt gå eksamen i møte med selvtillit og ro. Dette blogginnlegget gir noen praktiske tips til hvordan du kan bistå både før og på selve eksamensdagen.

Forberedelser før skriftlig eksamen

Hvis barnet ditt har kommet opp i skriftlig eksamen i matematikk, er det fremdeles flere grep barnet ditt kan gjøre for å bli klar til å få vist frem kompetansen sin på selve eksamensdagen. Under følger noen praktiske råd til hva barnet ditt kan fokusere på den siste tiden før eksamensdagen:

Lag en plan for øvingen: Det kan være lurt å lage en plan for øvingen basert på hvor lenge det er igjen til eksamensdagen. Start med å planlegge faste tider for gjennomgang av pensum. Dette skaper rutiner og reduserer stress. Videre bør planen inkludere hvilke temaer som skal dekkes. Velg ut temaer som barnet ditt er mest usikker på, og vektlegg disse i planen. I tillegg er det nyttig å sette av tid til å repetere alle temaer slik at de er friskt i minnet. Det å se at man skal få tid til å dekke alt dette og har en plan, har en beroligende effekt som demper eksamensstresset og frykten for å ikke komme i mål i tide.

Få oversikt over konsepter og formler: Lag en oversikt over hvilke formler som man må kunne til del 1. Et tips er også å lage oppsummeringsark for de ulike temaene som dekker viktige konsepter og formler. Disse oppsummeringsarkene kan barnet ditt bruke som hjelpemiddel til del 2 av eksamen.

Gå gjennom eksamensoppgaver: Det er en stor fordel å være kjent med tidligere eksamensoppgaver. Som forelder kan du oppmuntre barnet ditt til å jobbe med eksamensoppgaver. Dette gir en god pekepinn på hva som kan komme på eksamen, og på hvordan barnet ditt ligger an innen de ulike temaene. Sjekk med fasiter som er tilgjengelig, og ta vare på del-2 notater slik at de kan hentes frem som hjelpemiddel på del 2 av eksamen.

Få et ekstra løft med privatundervisning: Privatundervisning tilbyr målrettet støtte og kan effektivt styrke barnet ditt sin kompetanse på utfordrende temaer. En privatlærer kan også gi nyttige tips for tidsstyring og eksamensstrategier. Dette personlige tilbudet bygger ikke bare kunnskap, men også selvtillit, slik at barnet ditt kan møte eksamensdagen med trygghet.

Praktiske tips til selve eksamensdagen

Når eksamensdagen endelig kommer, er det viktig at barnet ditt er så godt forberedt som mulig, både mentalt og praktisk. Her er noen nyttige tips du som forelder kan følge for å hjelpe barnet ditt til å håndtere dagen på best mulig måte:

Sørg for at alt nødvendig utstyr er klart: Hjelp barnet ditt med å pakke ned nødvendig utstyr dagen før eksamen. Til skriftlig eksamen er dette gjerne data, data-lader, godkjente kalkulatorer, ekstra blyanter, viskelær, linjal og passere. Pakk også med matpakke og drikke slik at barnet ditt har energipåfyll når det trengs.

Lag en næringsrik frokost: En god frokost kan ha stor betydning for konsentrasjonen. Sørg for at barnet ditt får i seg et balansert måltid om morgenen, som både gir energi og holder blodsukkeret stabilt.

Vær tidlig ute til eksamenslokalet: Å ankomme tidlig kan hjelpe barnet ditt med å unngå stresset med å måtte skynde seg og gi dem tid til å finne seg til rette i lokalet og slappe av litt før eksamen starter.

Med disse strategiene kan du som forelder spille en nøkkelrolle i barnet ditt sine eksamensforberedelser. Det handler ikke bare om å mestre fagstoffet, men også om å håndtere nervøsiteten som ofte følger med, og få en god start på selve eksamensdagen. Med din støtte og veiledning, kan barnet ditt gå inn i eksamenslokalet med selvtillit og ro, klar til å vise sitt fulle potensial.

Forfattet av

Nora Tepstad

Driftsassistent
Kontakt teamet

Bidragsgivere

Ønsker du å bli kontaktet av oss?

Vi tar kontakt så fort vi kan 🙌

Har dere spørsmål?
Send de til support@learnlink.no 😊
Oops! Noe gikk galt.

Ønsker du å bli kontaktet av oss?

Vi tar kontakt så fort vi kan 🙌

Har dere spørsmål?
Send de til support@learnlink.no 😊
Oops! Noe gikk galt.

Ønsker du å bli kontaktet av oss?

Vi tar kontakt så fort vi kan 🙌

Har dere spørsmål?
Send de til support@learnlink.no 😊
Oops! Noe gikk galt.

Ikke gå glipp av disse sakene:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få tilgang på våre introduksjonskurs, gratis!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.