Undervisning

March 21, 2024

Hvordan bli bedre på skolen med en gang!

I løpet av de 13, 16 eller 18 årene de fleste av oss skal gå på skole er det utrolig mye man skal lære seg. Men et tema som overraskende nok ikke dukker opp, er hvordan man skal lære seg det. Det er synd, og noe jeg måtte ta i egne hender da jeg etter noen dårlige år på videregående så meg nødt til å ta opp fag. Under vil jeg dele noen av mine beste tips for å lære, hentet fra et titalls bøker og mye erfaring.

Konsentrer deg

Fallende konsentrasjonsevne har vært et mye omtalt tema de siste årene, av god grunn, og den er til dels grunnet et stoff. Myelin er et stoff som fungerer som en slags isolasjon rundt synapsene og nervebanene i hjernen, og gjør det mulig for elektriske signaler å sendes raskere, med høyere presisjon. Dette igjen er direkte knyttet til hvor flink du er til en oppgave.

Når du konsentrerer deg hardt om én oppgave danner det seg et tykt lag av myelin. Om du derimot bytter mellom mange forskjellige oppgaver, får ikke hjernen samme mulighet til å bygge opp myelin, og selv med like mye tid på oppgavene får du ikke samme mengde myelin, og du blir rett og slett ikke like flink. Derfor er dyp konsentrasjon viktig hvis du vil bli flink på skolen, og her er noen praktiske tips for å bli bedre til å konsentrere seg.

Flymodus og ikke-forstyr: Et av de enkleste grepene du kan gjøre for å forbedre konsentrasjonen din er å fjerne forstyrrende elementer, og telefonen er et godt sted å begynne. Sett den på ikke-forstyr og skru på flymodus, så slipper du at varsler hele tiden popper opp på skjermen og trekker oppmerksomheten din vekk fra oppgaven foran deg

Pomodoro: Men hvor lenge skal du unngå å se på telefonen din? Du må jo sjekke alle varslingene én gang, så hvorfor ikke nå? For å greie og jobbe sammenhengende over tid er Pomodoro en fantastisk metode. Den går ut på at du velger et visst antall minutter (25 minutter er vanlig i begynnelsen), og så når tiden er ute tar du en pause (5 minutter er vanlig sammen med 25 minutter) hvor du kan se på telefonen og sjekke varsler ol. 

Bli komfortabel med kjedsomhet: Noe av det viktigste når du jobber på denne måten er å ikke se på telefonen eller andre enkle former for underholdning, når du egentlig skal jobbe med en oppgave eller et prosjekt. For å greie det er det viktig å bli kjent med et, i dag, uvanlig konsept, kjedsomhet. Når du står i kø eller venter noen minutter på en venn, ikke ta opp telefonen din for å dempe det minste tegn på kjedsomhet. Det vil i lengden gjøre det nesten umulig å fullføre en vanskelig oppgave, fordi der vil du definitivt møte mange, lange, kjedelige stunder.

“Active Recall”

Konsentrasjon er ikke det eneste som skal til for å bli bedre på skolen. Hva du konsentrerer deg om er også viktig. Det vanligste å gjøre før en prøve er å lese gjennom stoffet gang på gang, for så å krysse fingrene for at noe blir med til prøven. Dette er aldri en god strategi. Det du derimot bør gjøre er å aktivt prøve å hente frem informasjonen igjen - på engelsk kjent som “Active Recall”. Det er den beste strategien for å bli flinkere på skolen. Ved å aktivt hente frem informasjonen du har lest om, tvinger du hjernen til å danne nervebaner for innholdet. På prøven vil synapsene begynne å fyre av med en gang du leser et spørsmål du har øvd på, og siden du allerede har øvd på å hente frem informasjonen, er det ikke noe problem å gjøre det igjen på prøven.

Men hvordan skal man gjøre dette i praksis?

Spørsmål-svar notater: For å hente frem informasjon trenger du et spørsmål som skal besvares. Spørsmålene er veldig lure å lage allerede første gangen du leser gjennom pensum. Når du har lest et avsnitt, lag et spørsmål som du følte avsnittet prøvde å besvare, og så skriv ned svaret. 

Anki: Et annet viktig punkt er at repetisjonen av spørsmålene må skje jevnlig og flere ganger. Et fantastisk hjelpemiddel her er Anki. Det er gratis programvare for å lage flashcards på nettet, som lar deg lagre mye informasjon på hvert kort, og har en egen algoritme for at du enklere skal få øve på de kortene som du synes er vanskeligst. 

Gjør flashcards på bussen: Mengdetrening er viktig uansett hva du ønsker å bli god i, og ingen av fagene på skolen er unntak. Derfor er det lurt å dytte inn litt flashcards med Anki enten du er på bussen, venter på å bli hentet eller bare sitter og slapper av i en park.

Nesten alle vil i dag være nødt til å lære seg nye ting hele livet for å holde tritt med alt som skjer rundt oss. Med å ta i bruk tipsene ovenfor vil læringsprosessen bli enklere, og det vil være lettere å kose seg med skolearbeidet. Det var hvertfall det som skjedde for meg for noen år tilbake.

Forfattet av

Anders Skavhaug

Økonomi og drift
Kontakt teamet

Bidragsgivere

Ønsker du å bli kontaktet av oss?

Vi tar kontakt så fort vi kan 🙌

Har dere spørsmål?
Send de til support@learnlink.no 😊
Oops! Noe gikk galt.

Ønsker du å bli kontaktet av oss?

Vi tar kontakt så fort vi kan 🙌

Har dere spørsmål?
Send de til support@learnlink.no 😊
Oops! Noe gikk galt.

Ønsker du å bli kontaktet av oss?

Vi tar kontakt så fort vi kan 🙌

Har dere spørsmål?
Send de til support@learnlink.no 😊
Oops! Noe gikk galt.

Ikke gå glipp av disse sakene:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få tilgang på våre introduksjonskurs, gratis!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.